Tarihin en büyük savaşlarından biri olan I. Dünya Savaşı’na “dünya savaşı” denilmesinin sebebi, savaşa dünyadaki bütün ülkelerin katılmış olması değil elbette. 1914 yılında başlayan ve dört yıl sürerek 1918 yılında sona eren bu savaşa “dünya savaşı” denilmesinin sebebi, sonuçları itibariyle savaşa giren-girmeyen bütün ülkeleri bir şekilde etkilemiş olmasıdır.
I. Dünya Savaşı’nın iki tarafı vardır: itilaf (anlaşma) ve ittifak (bağlaşma) grubu. Osmanlı Devleti’nin ittifak grubunda yer aldığı bu savaşta ülkeler çıkarları örtüşen ülkelerin yanında savaşa girmiştir;
İtilaf (Anlaşma) Devletleri:
–İngiltere
–Fransa
–Rusya
–İtalya (savaş başlamadan önce ittifak grubundayken savaşın başlamasıyla taraf değiştirerek itilaf kanadına geçmiştir)
–Japonya
–Sırbistan( Savaştan sonra Yugoslavya’nın çatısı altında siyasi varlığı sona erdi)
–Romanya( Rusya’nın baskıları ve Avusturya topraklarındaki emellerinin bir sonucu olarak savaşa girdi)
–Belçika(Almanya’nın Fransa’ya saldırırken Belçika üzerinden geçmesi, Belçika’yı savaşın içine çekti.)
–Karadağ (Savaştan sonra Yugoslavya çatısı altında siyasi varlığı sona erdi.)
–Yunanistan (Savaşın başlangıcında, gidişatında ve sonucunda önemli bir etkisi olmayan Yunanistan; savaşa en son katılan devlettir.)
–Portekiz
–ABD(ABD Almanya’nın ticaret ve yolcu gemilerini batırması ve ABD ile arasında gerginlik bulunan Meksika ile işbirliği yapması üzerine 2 Nisan 1917’de savaşa katıldı. ABD’nin savaşa girmesiyle savaşın dengesi itilaf lehine gelişti. Savaşın başlangıcında etkili olmayan ABD savaşın sonucunda etkili olmuştur. ABD’nin savaşa girmesi savaşın süresinin kısalmasında, savaşın İtilaf Devletleri lehine sonuçlanmasında, Rusya’nın savaştan çekilmesinden dolayı oluşan boşluğun doldurulmasında etkili oldu. ABD savaşa girmekle tarafsızlık politikasını da bozmuş oldu.)
–Brezilya
İttifak (Bağlaşma) Devletleri:
-Avusturya-Macaristan İmparatorluğu,
-Almanya,
–Osmanlı Devleti
-Bulgaristan
I. Dünya Savaşı ittifak devletlerinin yenilgisiyle sonuçlanmış, savaştan en karlı çıkan iki devlet İngiltere ve Fransa olmuştur. Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Çarlık Rusya yıkılırken; Türkiye, Macaristan, Polonya, Çekoslovakya, Letonya, Litvanya ve Ukrayna gibi yeni devletler kurulmuştur. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Makedonya, Slovenya’nın birleşmesiyle Yugoslavya adında yeni bir devlet kurulmuştur.