• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Dünyanın En İyi Mühendislik Harikaları

Dünya geneline baktığımızda sayısız mühendislik eseri bulunmaktadır, ama aralarından öyle iyileri var ki görenlerin taktirini ve beğenisini kazanmadan geçmemektedir. Bu bilgimizde size liste halinde sunacağımız en iyi mühendislik projeleri arasından en etkileyici olanını seçebilirsiniz. Şuanda proje olarak hayata geçirilmemiş olanlarıda listemize ekledik. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların sergilediği yapıtlardı devasa olmaya başladı, işte on başlık altında dünyanın en iyi mühendislik harikaları;

Uzayda dünyanın yörüngesinde bulunan insan yapımı bilindik en büyük yapıttır. İnsan yapımı bu devasa istasyon, ikamet edilen bir bölüm, bilim modülleri, harici destekler ve güç üreten güneş panellerinden meydana gelmektedir. Bu istasyon, Amerikan Özgürlük İstasyonu ve Sovyet Mir İstasyonu adındaki iki eski uzay istasyonunun birleşmesinden oluşmuştur. Sürekli yeni modüller eklenerek büyümeye devam eden istasyon, bazen çıplak gözle bile görülebilmektedir.

Üç Boğaz Barajı

Çin’in Hubei eyaletinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş dev bir hidroelektrik barajıdır. Yılda 22 bin 500 MW (megawatt) elektrik üretimiyle şu anda dünyanın en büyük hidro elektrik santralidir. Tesisin bir başka fonksiyonu nehirin devam eden bölümlerinde oluşabilecek selleri önlemektir. Buna rağmen, baraj önemli arkeolojik alanları sel basmasına ve 1,3 milyon insanın ikamet ettikleri yerleri .

uzay-aracı

Panama Kanalı

Güney Amerika ile Kuzey Amerika’ yı birbirine bağlayan kanaldır. Bu kanalın yapılış amacı yük gemilerinin mesafesini kısaltmak için yapılmıştır. Eğer bu kanal yapılmış olmasaydı yolun iki katı daha fazla yol gideceklerdi.  1884 yılında ilk olarak Fransa tarafından yapımına başlanan kanalın inşaatı sırasında salgın hastalıklar ve mühendislik sorunları yaşanmış, kanal inşaatı durdurulmuştur. 1904 yılında da ABD tarafından yeniden kazılara başlanmış ve 10 yılda tamamlanmıştır.

panama-kanali

Boston Big Dig

Resmi olarak Merkezi Yol/Tünel Projesi olan bu projeyi insanlar daha çok “Büyük Kazı” olarak biliyor. Projenin temel olarak birkaç temel yol ağı ve tüneli inşa etmek ya da bunların güzergahını değiştirmek gibi farklı hedefleri var. Kazı çalışması 1991-2006 yılları arasında tamamlandı.

baston-big-dig

world İslands

Dünya haritasını andıran yapay adalardan oluşan takım adalardır. Dubai denince akla devasa yükseklikteki binalar akla gelmektedir. Bu yerde Dubai’ de yapılmıştır. Dubai kıyılarından yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki bu yapının; her adanın genişliği 14 bin ile 42 bin metre kare arasındadır. Bütün takımadanın inşasında 321 milyon metreküp kum ve 386 bin ton kaya kullanılmıştır.

world-island

Dubai Kanalı

Dubai’ den başka bir mühendislik harikası daha karşımıza çıkmaktadır. 2012 yılında tamamlanması beklenen, ancak finansal sorunlar nedeniyle halen daha inşası devam eden kanal 11 milyar dolara mal olacak ve kanalın çevresine inşa edilecek şehir için ise 50 milyar dolar tahsis edilecek. Planlara göre, Dubai Kanalı 150 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde küçük gemiler ile yatlar için uygun olacak.

dubai-island

Marmaray

Projesi Osmanlı devletine kadar dayanan bu önemli eserin bir özelliği de Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul boğazının Altından bağlamaktadır. Tünelin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 90’ıncı kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2013′ te resmi olarak yapıldı.

marmaray

New York Metrosu

Bin 126,5 kilometre uzunluğuyla dünyadaki en büyük dördüncü metro sistemi olan New York Metrosu, 6 bin 500 vagonuyla 24 saat aralıksız yolculara hizmet veren dünyanın en yoğun metro hattından biridir.

newyork-metrosu

Havva Adası

Ülkemizin karadeniz kıyısına yapılması planlanan yapay bir adadır. Bunun yanı sıra geleceğin şehirlerinin nasıl görüneceğine dair bir konsepttir. 300 bin sakine ev sahipliği yapması beklenen ada, 6 tane kubbe şeklindeki tepeciklerden oluşacaktır.

havva-adası

Geleceğin Şehirleri Konsepti

Tek bir mühendislik projesi olmayan yeni binaların yaşam alanlarının nasıl olacağını bilim adamları da araştırmalar yapmakta. Geleceği şehir konseptine en iyi örneği Havva adası diyebiliriz. Diğer fikir ise daha fazla oturma mekanı sağlamak için birçok yüksek kuleden oluşacak gökyüzü şehirleridir. Bir başka popüler fikir ise büyük bir binanın içinde bir araya getirilen kendi kendine yetebilen şehir inşa etmektir.

sehir-konsepti

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Dünyanın En İyi Mühendislik Harikaları
  • Tarih: 23 Nisan 2015
  • Yazının Kategorisi: Bilişim Teknoloji
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Dünyanın En İyi Mühendislik Harikaları
  • Ana Menü