• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Kadın Mucitlerin Dikkat Çeken İcatları

Genellikle icat ve buluşlar kişi isimleri dikkat çeker. Ama bu alanda kadınların rolü erkekler kadar etkili buluşlara imza atmışlardır. Kadınların genelde icatları bilimden çok hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik olmuştur. Tarih boyunca kadınların ürettiği icatları sıralamayalım.

1- Bulaşık makinesi
Cosefina Koşreyn hizmetçilerinin sürekli bulaşık yıkamasından bezdiği için bulaşık makinesi icat etti. Daha sonra ise icat ettiği şeyi ilk önce restoranlara ve otellere sattı.

2- Otomobil Cam Sileceği
Meri Anderson kendi buluşu ile sürücülerin hayatını kolaylaştıran bu icat ise 1900 yılına kadar sürücüler yağmur ve kar yağışında her köşe başında otomobillerinin camını silmek zorundaydılar. Meri Anderson 1903 yılında otomobil cam temizleyicisini icat ettiğinde ise sürücülerin dikkatini dağıtacağından dolayı 10 yıl boyunca patent alamadı. Ancak sonunda herkes bu icadın faydalı olduğunu düşününce patent almaya başardı.

3- Bilgisayar
Dr.Qreys Mörrey ilk büyük ölçekli bilgisayarı icat etti. İkinci Dünya savaşından sonra Harvard Üniversitesi’nde yürüttüğü çalışmalar sonucunda ilk büyük ölçekli bilgisayar “IBM Harvard Mark 1” icat ederek bilgisayarın anası olarak anıldı.

4- Mesaj şifreleme
Hedi Lamarr gizli kodlama sistemini yarattı. Faşistlere ve kocasına karşı büyük nefret duymaya başlayan Lamarr sonunda Londra’ya ve oradan da ABD’ye kaçtı. Faşistlere karşı İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılmak için ürettiği mesaj şifreleme sistemi için 1941 yılında patent aldı ve sistem 20 yıl sonra kullanılmaya başlandı.

5- Esnek İç Çamaşırı
Dünyanın en zengin kadınları listesinde yer alan Blakli bu servetini ise icat ettiği iç çamaşırına borçludur. Ürettiği esnek iç çamaşırları sayesinde kadınların daha zayıf görünmesini sağlayan “Spanx” adlı iç çamaşırı 500 milyon dolarlık şirkete sahip olmasına sebep oldu.

6- Prima(Çocuk Bezi)
Marion Donovan tek kullanımlı çocuk bezini 1949 yılında icat etti.

7- Lazerli Cerrahi Ameliyat
Patrisiya Batsa katarakt ameliyatında kullanılan yeni bir yöntem ile lazerle cerrahi müdahaleyi yaptı ve 1988 yılında patent alan ilk Amerikan kadın doktor oldu.

8- Güneş enerjisi
Dr. Mariya Telkes Macarıstanda doğdu. 1925 yılından ABD’ye yerleşen biyofizikçi uzmanı olan Telkes evlerde kullanılan güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin mucididir.

9- Katlanır yatak
Sara E. Qud katlanır yatağı icat etti ve 1885 yılında bu keşfin patentini aldı.

10- Isıtma sitemi
Elis H. Parker günümüzde rahatlıkla kullandığımız merkezi ısıtma sistemini icat etti.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Kadın Mucitlerin Dikkat Çeken İcatları
  • Tarih: 24 Şubat 2015
  • Yazının Kategorisi: Güncel Bilgiler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Kadın Mucitlerin Dikkat Çeken İcatları
  • Ana Menü