• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Geleceği Değiştiren 10 İcat

İnsanlık tarihinde icat edilen aletler sayesinde şuandaki teknolojiyi tarihimize borçluyuz. Günümüzde kullandığım bir çok karmaşık teknoloji aslında basit görünen bazı normlara dayanmaktadır. Yazımızın devamında basit halden nasıl bu kadar karmaşık bir hal alan icatların gelişimini sıralayacağız.

Geleceği Değiştiren 10 Önemli İcat

1- Bilgisayar
Equipment 1218 People Angel Ruiz Plouİnsanlık tarihindeki ilk hesaplamaya yarayan icadın abaküs olduğunu herkez bilir. Abaküsün icadından itibaren çeşitli bilim adamları üçbin yıl boyunca bu icada birşeyler ekledi. Gerçek manada bilgisayar 1941 yılında Berlin de geliştirilmeye başlandı ve 1947 yılında Amerika’ da 30 ton ağırlığında bir ev büyüklüğünde bir bilgisayar üretildi. Aslında bu icat birçok yeniliğin başlangıcı oldu ve inanınlmaz derecede hızlı bir gelişim gerçekleştirip hayatımızın her alanında kendini gösterdi. Vazgeçilmezlerimizin arasındaki buluşlardan olan bilgisayar en önemli on icat arasında listemizde bir numarada yer alıyor.

2- Televizyon
TelevizyonDünyanın küreselleşmesindeki rolü en az bilgisayar kadar olan televizyonun icadı John Logie Baird tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Her nekadar gününüz televizyonuna benzemesede görüntüyü mekanik bir ortamdan bize yansıtmayı başarmıştır.En önemli on icat  arasında iki numarada yer alıyor.

 

 

3- Telefon
TelefonBaşlığımızı görür görmez aklınızın bi köşesinden geçmiştir telefonun hayatımızdaki yeri ve önemi. Olmazsa olmaz dersek yalan söylemiş olmayız heralde. Her geçen gün yenilenen akıllı ünvanını alan ve gelecekte de gelişmeye devam edecek olan telefonun icadı 1876′da Alexander Graham Bell tarafından gerçekleştirlmiştir. Konuşmayı teller aracılığıyla karşı tarafa iletmeyi başaran Graham bugünki telefonları görseydi şaşkınlık içersinde kalırdı heralde. Telefon En önemli on icat arasında 3 numarada yer alıyor. 

 

4- Otomobil
OtomobilÖnemli olan tüm icatlara baktığımızda şuan hayatımızın olmazsa olmaz ve vazgeçilmezleri olduklarını görüyoruz. Otomobilin önemini uzun uzun anlatmaya gerek duymadan nasıl ortaya çıktığına bakalım. İlk otomobil Fransız mühendisler tarafından 1891 de icat edildi. İlk araç iki kişilik üç tekerlekli ve  motorun arka iki tekerleği döndürmesiyle hareket ediyor ve el ile fren yapılıyordu. En önemli on icat arasında 4 numarada yer alıyor otomobil.

 

5- Ampul
AmpulEvimiz, iş yerimiz, sokaklarımız, ve tüm dünya ışıl ışıl ise bunu Thomas Edison’ a borçluyuz. Edison 1880 yılında 40 saat boyunca yanabilen ilk ampulu geliştirdi ve bütün dünyanın aydınlanmasına en büyük katkıyı yaptı. Kendisini saygıyla yad ediyoruz. Ve icadımız En önemli on icat arasında 5. sırada yer alıyor.

 

 

6- Penisilin
PenisilinZararlı bakterilerin öldürülmesinde kullanılan penisilin bir antiboytiktir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık alanında çok önemli bir buluş olan penisilin menenjit, boğaz enfeksiyonu, zatüre, bel soğukluğu ve kangren gbi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. 1928 yılında Londra’da Sir Alexander Fleming tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. En önemli on icat arasında 6. sırayı alıyor.

7- Dikiş Makinesi
Dikiş-MakinesiBugünki dikiş makinesine benzeyen ilk dikiş makinesini 1830 yılında, Barthelemy adındaki yoksul bir Fransız terzisi keşfetmiştir. Bu büyük keşif, el terziliği ile geçimini sağlayan insanların bir araya gelip işlerini kaybetme korkusuyla  makinanın üretildiği yeri yakıp yıkmalarıyla büyük bir çıkmaza girmiştir. Aynı yıl içinde New Yorkta Walter Hunt adında bir adam, iğnesinin ucunda delik olan ve ipliğin bu delikten geçmesiyle çalışan bir dikiş makinesi icat etti. Kıyafetlerimizin gelişmesi ve modanın oluşumunu Walter’ a borçluyuz. En önemli on icat listesinde 7 numarada yer alıyor.

 

8- Buharlı Motor 
Buhar-MotoruBuharla çalışan motorun üretilmesiyle endüstri devrimi başlamış ve sanayileşmenin en büyük adımı olmuştur bu icat. Hayvan gücünden makinanın inanılması zor gücüne adım atan insanlar her gün bu gücü kullanacakları yeni bir alan keşfediyorlardı. 1968′de buhar motorunu üreterek patentini alan Thomas Newcomen’ e minnettarız. En önemli on icatlar dan 8. si oluyor.

 

 

9- Kamera
KameraGünümüzde elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızla birleşmiş an’ı yakalamamızı ve yıllar sonrasına aktarabilmemizi sağlayan bu büyük icat Amerikalı mucit ve işadamı George Eastman tarafından geliştirilmiştir. En önemli on icat’ ın içinde 9 numarada.

 

 

10- Tekerlek
TekerlekEn önemli icatların başında sayılabilecek olan tekerleğin, net bir tarih olmasada yapılan kazı ve arkeolojik çalışmalarla  5000 yıl öncesine kadar dayandığı belirtilmektedir. Tekerleğin o dönemde hangi ihtiyaca binaen keşfedildiği bilinmemekle birlikte ulaşım ve taşıma gibi hizmetlerde asırlarca hizmetlerimizde kullanılmıştır. En önemli on icat arasında 10. sırada yer alıyor.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Geleceği Değiştiren 10 İcat
  • Tarih: 3 Mayıs 2014
  • Yazının Kategorisi: Güncel Bilgiler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Geleceği Değiştiren 10 İcat
  • Etiketler:,
  • Ana Menü