• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Osmanlı Devletinin İlk 5 Padişahı Nasıl Öldü?

Osmanlı Padişahlarının Ölüm Nedeni

7 cihan’a hükmeden Osmanlı İmparatorluğunun, kuruluşundan çıkımına kadar, toplamda 36 padişah gören, babadan oğula geçen saltanat yıllarında gerek ülke insanlarını gerekse dünyayı ilgilenen pek çok olay yaşanmaktadır. Osmanlı Hükümdarlığında padişahlık koltuğunda oturmak, zenginlik ve ihtişam getirmiş olarak görülmüş olsada, aslında o koltuk gerek sorumluluk gerekse can güvenliği bakımından pek çok işten daha zor ve tehlikeli bir hal almaktadır. Bizde sizler için, Osmanlı padişahlarının doğum ve ölüm yıllarını, ölüm nedenlerini araştırdık ve sizlerle paylaştık.

İşte karşınızda 36 Osmanlı padişahı:

1 – Osman Gazi

OsmanGazi

1258 yılında doğmuştur ve 1326 yılında vefat etmiştir.
1281 Yılında Osmanlı Hanlığının kurucusu olarak Tahtın başına çıkmıştır. Osman Gazi 1326 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda kalp yetmezliğinden vefat etmiştir

2-Orhan Gazi

Orhan Gazi

Doğum ve Ölümü :

1281 Yılında doğmuş ve 1362 yılında vefat etmiştir.

Tanım:

Osmanlı Hanedanlığının Tahtına 2. oturan isim olarak bilinmektedir, babasından aldığı sancağı daha ileri seviyelere getirmeyi başarmıştır. Tarih kitaplarında Osman Gazi’den daha uzun bir yer tutmakta olan Orhan Gazi hayatını At üzerinde geçirmiştir.

1326 Yılında Çıktığı Tahtı 1362 yılında geçirdiği felç yüzünden vefat ederek oğluna bırakmıştır. Vefat ettiğinde bilinen yaşı 82’dir.

 

 

3- I. Murad

I.Murad

Doğum Tarihi: 29 Haziran 1326 olarak bilinmektedir.
Şehit Olduğu Tarih: 28 Haziran 1389

I. Murad, Osmanlı İmparatorluğu boyunca Savaş alanında şehit edilmiş olan tek padişahtır. Tahta çıktığı 1362 yılından beri çok başarılı bir hükümdarlık yılları geçirmiştir.
15 Haziran 1389 yılında, ağır bir yenilgiye uğrattığı Sırplarla girdiği 1. Kosava savaşı sonrasında Sırp kıralının damadı olan Miloş Obroneviç, padişahın huzuruna çıkar üzerinde taşıdığı hançeri padişahın göğsüne saplayarak I. Murat’ı şehit etmiştir. Ardından ise Miloş’u ağır işkence ve ölüm beklemektedir.

4- Yıldırım Bayezid

Yıldırım_Bayezid
Doğum Tarihi:

1360 yılında doğan Yıldırım Bayezid 8 mart 1403 yılında vefat etmiştir.

1389 yılında çıktığı tahta çok büyük bir komutan olarak adını kazıtmayı başarmıştır. Yıldırım Bayezid, ünvanını çok hızlı olmasından almaktadır. 1402 yılında Ankara muharebesi için çıktığı 3 günlük Ankara yolunu 1,5 günde ordusuyla birlikte gelmiş ve Timur ordularının henüz hazır olmadığını görmüş, fakat yorgun olan orduyu ve Timuru beklemek için istirate çekilmiştir. Ertesi gün hazır olan iki ordu meydan muharebesi yapar fakat, Orman içine gizlenmiş Timur, Filleri Beyazid Ordusunun atlarını ürkütmüştür ve savaşı kaybeden Osmanlı padişahı olan Yıldırım Bayezid, Timur’a esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid, bazı kaynaklara göre yüzüğündeki zehirle intahar ettiği yazmaktadır, bir başka kaynağa göre ise kafasını taşlara vurarak intahar ettiğidir, şuan için en güçlü kaynakta yer alan belgelere göre, şiddetli sıtma hastalığı, nefes darlığı ve içinde bulunduğu keder dolu hayat yüzünden, vefat ettiği yazmaktadır.

5-  Mehmed Çelebi I. Mehmet

I_Mehmed
Doğum: 1389
Ölümü: 26 Mayıs 1421 (32)

I. Mehmet 11 yıl süren Fetret donemi sonrası Osmanlı hükümdarı olmuştur. Devletin 2. kurucusu olarak adlandırılır. 24 savaşta 42 defa yaralanmıştır. Ok, kılıç, mızrak gibi yaralar almıştır. Sultan Mehmed Çelebi, 26 mayıs 1421 yılında Edirne yakınlarında sürek avı esnasında, at üstünde felç geçirmiş ve atından düşmüştür. Daha sonra sadrazamlarına, “Tez oğlum Muradt’ı getirin Ben bu döşekten kalkamam. Murat gelmeden ölürsem fitne çıkar, ölümümü gizleyin”
Düzmece Mustafa’dan çekinildiğinden, 42 gün boyunca ölümü gizlenmiştir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü