• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Güneş Sistemi Gezegenleri Ve Olympus Mons

 Güneş Sisteminin En Büyük Volkanik Dağı Ve Güneş Sistemi Gezegenleri

 

Evren, varlığı milyarlarca yıl öncesine dayandırılmakta olunan, sırrı, sınırları çözülmeyi bekleyen en büyük varlık alemi olarak bildiğimiz varlıktır. Varlık alemi diyoruz, üzerinde insanoğlu gibi kutsal bir varlığın olduğuna göre mutlaka başka bir bucağında başka bir varlıklarında olduğunu düşünebiliyoruz.

Evren üzerinde şüphesiz sayısız gezegen ve enerji sistemleri bulunmaktadır. Enerji sistemleri şüphesiz, varlıkların yaşam kaynağı olarak bilinmektedir. Sistemi dahilinde bulunduğumuz güneş, bize enerji sağlayan en büyük yaşam kaynağımızdır.


strong>İnsanlar ve bitkiler yaşam kaynaklarını güneşten alırlar, bunu zaten çoğu insan bilmektedir. Diğer taraftan ise buzul çağında dünyanın canlı varlığı nasıl tehlikeye girdiyse, yine böyle bir sorunla karşılaşacak olursak insanlığında varlıkları tehlikeye girecektir. Örneğin Rusya gibi ülkelerde aylarca güneş yüzü görmeyen çocuklar D vitamini eksikliğinden sık sık hastalanmaktadır. Konu içerisine tekrar girecek olursak, bizim gezegenimiz yani dünyanın bulunduğu sistem, güneş sistemine bağlıdır.

 

gunesis

Güneş sistemi etrafında bulundurduğu gezegenlere, enerji kaynağı sağlamaktadır. Bu gezegenlerden en kusursuz olanı ise şimdilik bildiğimiz kadarı ile Dünya’dır. Bir önümüzde yer almakta olan Venüs, ve onun önünde yer almakta olan Merkür aşırı sıcaklık nedeni ile ölü gezegenler olarak bilinmektedir. Bu gezegenlerde özellikle insanları yaşamaları hiçte uygun görünmemektedir.  Diğer taraftan ise arkamızda bulunan Mars ve onun arkasında bulunan Jüpiter ise giderek güneşten daha uzak bir konum alan gezegenler arasındandır. Dünyaya biyolojik yapısı gereği en yakın gezegen Mars olarak bilindiği için bilim adamları ve keşif programları bu gezegen üzerinde yoğunlaşmaktadır.

 

Mars, Dünya büyüklüğünün yarısı kadar olan gezegen yer ölçümlerine sahiptir. Mars boyut ölçüleri bakımından kütle ölçümlerin

olympus_dagi_uzaydan

in yerçekimine göre Dünya ile Ay arasında yer almaktadır.  Mars uzaydan görünümü hematit elementi yani demiroksitten (Fe2O3) kaynaklanan renkler sebebi ile bu şekilde gözükmektedir.

Mars yapısı bakımından demir ve sülfürden oluşmaktadır. 1480 km. yarıçap genişliğine sahip çekirdek bölgesi bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar göre, çeşitli yaşam kaynaklarından bir tanesi olan su ve buz kütleleri keşfedilmiştir.

 

 

Diğer taraftan ise Mars güneş sistemi içerisinde yer almakta olan en büyük dağ yapısına sahiptir. Olympus dağı olarak bilinmekte ve dünyadaki Everest’ten 3 kat daha büyük olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Olympus beraberinde yine gezegen sistemi içerisinde yer almakta olan en büyük kalyona sahiptir. Rakamlar bakımından Olympus’u ele aldığımız zaman 24 km yüksekliye sahip olan dağ 624 km genişlik rakamlarına ulaşabilmektedir.

Olympus_Mons

 Olympus eğim bakımından gözlemlendiğinde 1 ve 3 derecelik oranlarla 24.000 km yükseklik kazanmaktadır. Aynı zamanda Olympus mons volkanik bir yapıya sahiptir. 

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü