• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Dünya’nın Yedi Harikası

MÖ 4.Yüzyıkldatarihçi Heredot tarafından ortaya atılmış bir kavramdır. Yine Milattan Önce 4. Yüzyılda Sidon’lu Antipatros “Dünya’nın Yedi harikası” adlı bir eser yazmıştır. Dünyanın yedi harikası listesi, tüm dünyada insan eliyle yapılmış en nedide yapılara atıfta bulunur. Günümüzde Kabul ettiğimiz dünyanın yedi harikası ise Mö 2.yüzyılda son halini almıştır.
Bu yedi harikadan yalnız Mısır’daki büyük piramit (Keops) ayaktadır.
Dünya’nın 7 Harikası (Atfedilen önem sırasına göre):
Keops Piramidi
keos-priamitiAntik Mısır’da 2500lü, yıllarda firavun Keops tarafından yapılmıştır. İç ve dış Mimari yapısı dönemi için akılamaz bir teknik barındırır. Hakkında pek çok efsane vardır. Halen ayaktadır. Keops piramidi

 

Babil’in Asma Bahçeleri
Babil kralı Nebukadnezar tarafından MÖ 7. Yüzyılda yaptırılan bu bahçelerin cennetten bir parçayı andırdığı rivayet edilmektedir. Babil’in Asma Bahçeleri (Hanging Gardens of Babylon)

Zeus Heykeli :
6.5*2 metre bir platform üzerinde 12 metre lik devasa ve görkemli bir heykeldir. Şimdi Yunanistan Sınırlarındaki Olimpia kentindeydi. Yunan tanrısı Zeus’a atfedilmiştir. Büyük bir yangında yolmuştur.

Rodos Heykeli
MÖ 282’de Rodoslular tarafından Güneş Tanrısı Helios’a ithafen yapılmıştır. 32 metre yüksekliyle dev ve ihtişamlı bir anıttır. Bir depremde parçalanmış, parçası zamanla dünyanın dört bir yanına dağılmıştır.

Rodos Heykeli İskenderiye Feneri
İskenderiye Feneri: Gemicileri yönlendirmek için MÖ 1. Yüzyıl’da Yunanlı tüccar Sostratos tarafından yaptırılmıştır. Fenerin cilalı bronza aynaları, gündüzleri bile fenerin ışını denize yansıtarak büyüleyici bir görüntü sunardı. Geceleri ise aynanın önünde yakılan ateş aynalardan yansıyarak denizcilere yol gösterirdi. İskenderiye feneri depren kurbanı harikalardan biridir.
Dünya’nı yedi harikasından son ikisi ülkemiz sınırları içineydi. Halikarnas Mozolesi ve Artemis tapınağı.
Halikarnas Mozolesi

MÖ 350 yılında yapımı tamamlana bir kral mezarıdır. Yeri Bodrum (Halikarnas) daydı. 45 metre yükseklik 15.yüzyılda St John şövalyeleri Halikarnas mozolesinin taşlarını kale yapımında kullandılar.

 
Efes’deki Artemis Tapınağı
Mö 550’de Lidya kralı Coresus tarafından yaptırıldı. Tamamı mermer bu yapı, Herostratus tarafından yıkıldı, bunun yanında depremlerden zarar gördüğü tahmin edilmektedir.
Artemis Tapınağı’ndan günümüze kalanlar ve tapınağın temsili minyatürü. Dünya’nın Yedi Harikası arasına ayakta kalanın yalnız Keops piramidi olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu yüzden Keops ve Artemis Tapınağı’nın yıkık hali dışındakiler sembolik resim ve minyatürlerdir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Dünya’nın Yedi Harikası
  • Tarih: 27 Mayıs 2013
  • Yazının Kategorisi: Güncel Bilgiler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Dünya’nın Yedi Harikası
  • Ana Menü