• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Yaşadığımız Yer Nasıl Olmalıdır?

Yaşadığımız Yer Nasıl Olmalıdır?

Yaşadığımız Yer – Yuvalarımız:

Her canlının yaşamını sürdürebilmesi ve korunması için bir yuvaya ihtiyacı vardır. Yuvaları canlıları soğuktan, sıcaktan ve tehlikelerden korur. İnsanların yuvaları evleridir. Hayvanların yuvalarına barınak denir. İnek, at, öküz gibi hayvanların yuvası ahır, koyun, keçi gibi hayvanların yuvası ağıl, tavuk, horoz, kaz, hindi, ördek gibi hayvanların yuvası kümestir. Arıların yuvalarına kovan, köpeklerin yuvalarına kulübe adı verilir. Örümcekler kendileri için yaptıkları ağlarda yaşarlar. Ayı, kurt, tilki gibi ya- bani hayvanların yuvalarına kovuk veya in adı verilir. Yılan, karınca, köstebek, kirpi, solucan gibi hayvanların yuvaları toprak altındadır. Kuşların, bazı böceklerin, sincapların yuvaları ağaç dallarındadır. Balina, yunus ve balıklar ise denizlerde yaşarlar. Barınma canlıların temel ihtiyaçlarından biridir.

Evimi Seviyorum – Güzel Evim:


Evimiz, ailemizle birlikte içerisinde yaşadığımız yuvamızdır. Evimiz bizi tehlikelerden korur. Bu yüzden evimizde kendimizi güvende hissederiz.

Güneş Hangi Yönden Doğar? – Evimizin Yönleri:

Bir yeri bulabilmek ya da tarif edebilmek için yönlerden yararlanırız. Yönler, Güneş’e göre belirlenir. Sabah Güneş’in doğduğu yöne doğu, akşam Güneş’in battığı yöne ise batı denir. Sağ kolumuzu Güneş’in doğduğu yöne doğru açtığımızda sağ kolumuz doğuyu, sol kolumuz batıyı, yüzümüz kuzeyi, arkamız güneyi gösterir.

Eviniz Nerede? – Evimizi Tarif Ediyorum:

Evimizin çevresinde halkın ortaklaşa kullandığı okul, cami, postane, banka, çocuk parkı ve yollar bulunur. Birisine evimizi tarif ederken bu yerlerden yararlanırız. Evimizin önünde, arkasında, yanında, sağında, solunda bulunan yerleri anlatarak evimizi tarif edebiliriz.

Adresini Öğren – Adresim ve Telefon Numaram:

Gittiğimiz bir yerden evimize dönebilmek veya bir başkasına evimizi doğru tarif edebilmek için evimizin adresini bilmeliyiz. Acil durumlarda evimize ve ailemize ulaşabilmemiz için evimizin ve aile üyelerimizin telefon numaralarını bilmeliyiz.
SORU:
Aşağıdaki canlılardan hangisi yuva- sını ağaca yapar?
1
CEVAP:
Leylek, yuvasını ağaca yapar. Tavuk, kümeste yaşar. Martı, deniz kenarın- da kayalıklarda yaşar.
Buna göre sorunun cevabı leylektir
Doğru Yanıt A

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü