• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Traverten Nedir? Traverten Hakkında Bilgi

Traverten, yeraltı sularının kalsiyum bikarbonatlı bölgelerden geçerken çözdükleri karbonatların, yüzeyde basıncın kalkması ile çökelmesi yoluyla oluşan bir kireçtaşıdır. sünger gibi delikli, boşluklu ve hafiftir. bitki yapraklarını ve saplarını kapsayanlara kalkerli tüf, daha yoğun olanlarına traverten denir.

traverten nedirtravertenler çeşitli kalınlıklarda kaplama ya da blok olarak geniş ölçüde kullanılır. bunun nedeni çıkarma, işleme ve kesilmesinin kolay olması ve çok bulunmasıdır. mimarlıkta travertenlerden ilk kez romalılar yararlanmışlar ve genellikle yapı taşı olarak kullanmışlardır.

mermerle birlikte de yapı malzemesi olarak kullanılır. ülkemizde Sivas, Mersin, Burdur ve Denizli’de traverten ocakları bulunmaktadır. üretilen mazleme ayrıca yurt dışına önemli ölçüde ihraç edilir.

Pamukkale travertenleri muhteşem görüntüsüyle ziyaretçilerin, turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. ancak ne yazık ki bu ilgi ve merak travertenlerin zarar görmesine sebep olmaktadır. zira ziyaretçilerin katkatlar üzerinde gezinti yapması yumuşak ve narin bir yapıya sahip olan travertenlerin ezilip dağılmasına ve doğal güzelliğini yitirmesine sebep olmaktadır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü