• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Rüştü Onur Kimdir? Şair Rüştü Onur Hakkında Bilgi

Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası filmiyle hayatı sinema perdesine taşınan olan Rüştü Onur kimdir?

Rüştü Onur 1920 yılında Zonguldak’ın Devrek ilçesinde dünyaya geldi. Babası bir köy öğretmeniydi. 3 çocuklu bir ailenin çocuğu olan Onur, 3 erkek çocuğun en büyüğüydü. ilkokul ve ortaoöğreniminirustu onur kimdirZonguldak’ta okudu. Ancak verem hastalığına yakalandığı için lise öğrenimine ara verdi. ertesi yıl okuluna geri dönse de adapte olamadı ve okulu bırakarak Ereğli Kömür İşletmelerinde çalışmaya başladı.

1938 yılında yani henüz 18 yaşındayken yakalandığı verem hastalığıyla 4 yıl mücadele veren Rüştü Onur bu mücadelede yorgun düşerek ne yazık ki 22 yaşındayken hayatını kaybetti. (1942)

Rüşrü Onur, hastalığı ağırlaşınca İstanbul Heybeliada’daki Senatoryum’da tedavi görmeye başladı. burada tifodan tedavi gören Mediha Sessiz ile tanıştı ve nişanlandılar. ancak ne var ki nişandan 3 ay sonra Mediha Sessiz hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti. işte bu olaydan sonra durumu iyice ağırlaşan Rüştü Onur da Aralık 1942’de İstanbul’da hayatını kaybetti.

Rüştü Onur, kendisi gibi genç yaşta verem hastalığından hayatını kaybeden Muzaffer Tayyip Uslu ile Zonguldak’ta yerel dergi ve gazetelerde şiirler yayınladı. Salah Birsel 1956’da şiirlerini ve diğer yazılarını “Rüştü Onur” adlı bir kitapta topladı.

YALNIZLIK

Ne varsa içimde
Aşktan gayri attım
Ne varsa dışımda
Şapkadan potinden gayri
Sattım.
Ne varsa odamda
Yatak yorgandan gayri
Üstünde yattım…
Ve bir kuşluk vakti
İnsan ayağı değmemiş
Bir yola saptım.
Canım insanlar
Ve canım apartmanlariyle şehir
Geride, benden geride.
Artık ben,
Ne dost başı
Ne düşman ayağı düşünebilirim.

Rüştü ONUR

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü