• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Martin Luther King Kimdir?

Meşhur “Bir hayalim var” sözünün sahibi olan Martin Luther King, Amerikan yurttaş hakları hareketinin önderi olması yönünden tarihte önemli bir yere sahiptir. O, ABD’de zenci-beyaz ayrımcılığına karşı çıkışın temsilcisidir.

martin luther king kimdir1929 Atlanta doğumlu King, sosyoloji bölümünden mezun olup 1951 yılında da ilahiyat lisansı aldı. ardından Boston Üniversitesinde felsefe alanında doktora yaptı. doktorasını bitirdikten sonra Baptist kilisesinin papazı oldu. 1953 yılında evlenen King’in 4 çocuğu oldu.

Otobüslerdeki ayrımcılığa karşı direniş

Martin Luther King’in ırkçılığa karşı ilk eylemi otobüslerdeki ayrımcılığa karşı oldu. O dönemde ABD’de siyahlar ve beyazlar otobüslerde ayrı bölümlerde otururdu. siyahlar, yasa gereği beyazlara yer vermek zorundaydı. Bir gün Rosa Parks adında bir kadın beyaza yer vermediği için tutuklanarak hapse atıldı. böylece ayrımcılığa karşı çıkışın ilk kıvılcımı ateşlendi ve Martin Luther King liderliğinde otobüsler 1 yıl boyunca boykot edildi. siyahlar otobüse binmedi. bu direnişin sonunda ABD yönetimi otobüslerde siyah-beyaz ayrımcılığına son verdi.

Bir Hayalim Var

Martin Luther King’in ilkesi ırkların eşitliği ve haksızlıklara karşı şiddet olmadan, barışı esas alarak direnmekti.

Washington’da Lincoln Anıtı’nın önünde ünlü “Bir hayalim var” konuşmasını yaptı. bu konuşmayı meydanda 250 bin kişi dinledi. (Ağustos 1963). O’nun barış yanlısı ayrımcılığa karşı eylemleri 1964 yılında sonuç verdi ve Yurttaş Hakları Yasası çıkarılarak ABD’de ırk ayrımcılığı yasaklandı. Bu başarı O’na 1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nün layık görülmesini sağladı. Böylece en genç yaşta Nobel Barış Ödülünü alan kişi oldu.

Ölümü

Martin Luther King, 1968 yılında bir suikaste kurban gitti. henüz 39 yaşında öldürülen King’in otopsisinden çıkan sonuca göre 39 yaşında olmasına rağmen 60 yaşındaki bir insanın kalbine sahipti. mücadelesi ve yaşadıkları onun kalbini yormuştu.

King’e yapılan suikast ülkede infial yarattı. bir çok şehirde isyanlar çıktı. Dönemin ABD Başkanı Lyndon B. Johnson yas ilan etti. Cenazesine 300 bin kişi katıldı.

King’in katili ise 2 ay sonra yakalandı ve 99 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü