• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Leke Çıkarma Yöntemleri; Hangi Leke Nasıl Çıkarılır?

Bazı lekeler vardır ki ne yaparsanız yapın ne kadar yıkarsanız yıkayın bir türlü çıkmak bilmez. halk arasında inatçı kirler olarak tabir edilen lekeleri çıkarmak aslında imkansız değil. işte bazı zor kirleri, lekeleri çıkarmak için yöntemler;

Yağ lekesi: yağ lekesi için bilinen en yaygın yöntem yağ lekesi yeni olmuşsa tuz dökerek yağın emilmesini sağlamaktır. bunun dışında yeni oluşan bir yağ lekesini çıkarmak için pudra kullanabilirsiniz. pudrayı yağ lekesinin üzerine döküp bir süre beklettikten sonra sıcak sabunlu suyla yıkayın.

leke cikarmaMürekkep lekesi: pamuklu yünlü, ipek ya da keten kumaşlardaki mürekkep lekelerini çıkarmak için önce soğuk suda yıkadıktan sonra ılık suda sabunla yıkayın. ardından süt ve limon tuzu ile yıkayın ve durulayın. beyaz kumaşlardaki mürekkep lekelerini ise limon suyuyla çıkarabilirsiniz. eğer mürekkep lekesi halınızda ise bir miktar süt ve mısır nişastasını karıştırıp lekenin üzerine sürün. kuruduktan sonra da sabunlu ılık suyla iyice silin.

Pas lekesi: bir limonu ikiye bölüp limonu tuza batırın ve lekeyi bununla ovun. ardından sıcak suda yıkayın. madeni eşyalardaki pas lekesini çıkarmak için ise domates suyu ya da soğan kullanabilirsiniz.

Küf lekesi: küf lekesini çıkarmak için çamaşırı amonyaklı suyla yıkadıktan sonra limon suyu ve tuzla ıslatın. ardından güneşte kurutun.

Zift lekesi: zift lekesinin üzerine vazelin sürüp 1 saat bu şekilde bekletin. ardından lekeyi karbon tetraklorid ile silin.

Yağlı boya: lekenin üzerine bolca pudra döküp ardından asetonla silin. soğuk suyla duruladıktan sonra üzerine amonyak sürerek 10 dk. kadar bekleyin. sonra aynı işlemi tekrarlayın.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü