• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Nil Nehri Nerededir? Dünyanın En Uzun Nehri ve Önemi

Nil Nehri’nin adı Yunancada Neilos kelimesinden gelir ve anlamı nehir yatağıdır. Dünyanın en uzun nehri olma özelliğine sahip olan bu nehrin uzunluğu 6650 km.dir. tarih boyunca Mısır için son derece önemli bir yere sahip olan ve bu özelliğini yitirmeyen Nil Nehri’nin Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera Nehri olmak üzere üç kolu vardır. Kaynağını Afrika’dan alan (Kagera Nehri) ve Akdeniz’e dökülen nehir Mısır dışında Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya’dan geçer.

Nil Nehri’nin Mısır için çok özel bir yeri olduğunu söylemiştik. öyle ki ünlü Yunanlı tarihçi Heredot, Mısır’a yaptığı bir ziyaret sonrası “Mısır, Nil Nehri’nin bir hediyesidir” demiştir. Gerçekten de Mısırlılar Nil Nehri’nin nimetlerinden bol bol faydalanmışlardır. özellikle sulama ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan Nil Nehri aynı zamanda tarih boyunca taşımacılıkta da kullanılagelmiştir.

Bilindiği gibi antik dönemdeki Mısırlılar, astronomi ve geometri alanında ilerleme göstermişlerdir. bu ilerlemeyi de Nil Nehri’ne borçludurlar. Nil Nehri’nin taşma dönemlerini hesap etme ihtiyacından astronomi alanında ilerleme göstererek tarihte ilk güneş yılı esaslı takvimi bulmuşlardır. Nil Nehri sayesinde tarım yapan Mısırlılar, tarlaların sınırlarını hesap etme ihtiyacıyla da geometri alanında ilerlemişlerdir.

Son Yorum
  1. aa
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü