• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Antik Yunan’da Evler Nasıldı? Antik Yunan’da Evlerin Özellikleri

Antik Yunan’ın ilk dönemlerinde evlerin bir ya da bir kaç odadan oluşan, oval tabanlı basit meskenler olduğu görülür. evleri tahta, kerpiç, tuğla gibi dayanıksız malzemelerden yaparlardı. bazı evlerin çatılarının eyer biçiminde olması dikkat çekicidir. bunun sebebi yağmur sularını burada toplamaktır. evler  genelde 12-15 metrekareye sahip küçük yapılar durumundaydı. tek ailelik müstakil evler Yunan evlerinin özelliğiydi.

ancak elbette bütün meskenler böyle küçük değildi. içinde anaktoron denilen klanın yöneticisine ait makam odasının bulunduğu evler de vardı. bu makam odasından 30-40 kişilik bir salona geçilirdi. klan şefi bu evlerde konuklarına yemekler verirdi. ayrıca hizmetçilerin kaldığı başka odalar da vardı.

Antik Yunan’da dikdörtgen biçimli evler; bir çok odalı, aralarında bağlantılı bölümlere ayrılmış ve her mekanın ayrı işleve sahip olduğu evlerdi.

Olynthos kentinde yapılan kazılar sonucu edinilen bilgilere göre Klasik çağda Yunan evlerinin sırt sırta dayanmış diziler halindedir. bir sıra halinde yan yana dizilen mekanlar genelde erkelerin toplantı ve yemek odasıydı. bunlara andron denirdi. ocak yeri ile ailenin oturma odası olan oikoslar ve bunları enine birbirine bağlayan diğer yanıyla da avluya açılan bir koridordan oluşurdu.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü