• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

6-7 Eylül Olayları Nedir? 6-7 Eylül Olayları Hakkında Bilgi

6-7 eylül olayları 1955 yılında İstanbul’da meydana gelen bilhassa Rumlara yönelik saldırıları ifade eder. dönemin Başbakanı Adnan Menderes’ti. Atatürk’ün Selanik’teki evinin bombalanması ve bu haberin gazeteler aracılığıyla bir anda yayılması olayların fitilini ateşlemiştir. bu haberin yayılmasının ardından Kıbrıs Türktür Cemiyeti’nin önayak olması ve  gençlik örgütleri, meslek kuruluşları, bazı makamların telkin ve teşvikleri sonucu 6 Eylül akşamı olaylar baş göstermiş, yağma ve tahrip hareketlerine girişilmiştir.

İstanbul’un çeşitli semtlerinde kalabalık gruplar gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere gelerek burada Rum, Ermeni ve Yahudilere ait ev ve işyerleri tahrip edildi. 7 eylül sabahına kadar devam eden bu yağma ve tahrip hareketi sonucu 5 binin üstünde ev ve işyeri hasar gördü.

 rakamlarla 6-7 Eylül olayları:

-yaklaşık 15 kişi öldü (ev, işyeri ve ibadethanelere yönelik saldırılarda “kimseyi öldürmeyin” emri verilmişti)

-resmi makamlara göre 30 kişi yaralandı.

-resmi makamlara göre 60 kadın tecavüze uğradı. gayriresmi makamlara göre bu sayı 400’e yakın.

-5 binden fazla mekan tahrip edildi. bunlar; 4214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul, fabrika, otel ve bar gibi mekanlar

-maddi hasarın 1 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. (o günün değerine göre)

bu olaylar nedeniyle sıkıyönetim ilan edilmiş, 5 binden fazla kişi tutuklanmıştır. bu olaylardan komünistler sorumlu tutulmuş, aralarında Aziz Nesin, Kemal Tahir’in de bulunduğu kişilere dava açılmıştır. tutuklananlar aynı yıl içinde serbest bırakılmış zira o dönemin muhalefet lideri İsmet İnönü, gerçek suçluların değil masum insanların suçlandığını ve işkenceye uğradıklarını söylemiştir. dava beraatle sonuçlanmış ayrıca Kıbrıs Türktür Cemiyeti kapanmıştır. 1960 darbesinden sonra 6-7 eylül olaylarından Adnan Menderes hükümeti sorumlu tutulmuştur. 6-7 Eylül 1955 olayları, Rumların büyük göç dalgalarıyla ülkeden ayrılmasına neden olmuştur.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü