• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Kansızlık Neden Olur? Kan Yapıcı Besinler Nelerdir?

tıpta anemi terimiyle ifade edilen kansızlık ihmal edilmemesi gereken ciddi bir durumdur. çabuk yorulma, baş dönmesi, uykuya eğilim, kilo kaybı, iştahsızlık, dikkat dağınıklığı, el ve ayakların üşümesi, dudakların çatlaması, zayıf hafıza, asabiyet, kil toprak gibi şeyleri yeme isteği, ağızda aft  gibi durumlar kansızlık belirtisi olabilir. bu gibi belirtileri yaşayanların bir doktora görünmesi ve kan değerlerini ölçtürmesi gerekir. zira kansızlık ihmal edildiği takdirde kalp böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

peki kansızlık neden olur? sebepleri nelerdir?

kansızlık durumu bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kan verme, ameliyat olunması, demir, b9 ve b12 vitaminlerinin eksikliği, gebelik, solunum yolları enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, hemoroid, bağırsak parazitleri vs. gibi sebepler bu duruma yol açar.

kansızlık sorunu olanlar ve öyle bir durum ile karşı karşıya kalmak istemeyenler kan yapıcı besinler tüketmelidir. kansızlığın en önemli sebepleri arasında demir, B9 yani folik asit ve B12 vitaminlerinin eksikliğidir. bu vitaminleri içeren besinlere bir bakalım;

-demir; kırmızı et, tahin, pekmez, mercimek, yumurta, karaciğer, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, tahıl, havuç, balık, tavuk demir bakımından zengin besinlerdir. demir emilimini maksimuma çıkarabilmek için yemekle birlikte portakal suyu içilmesinde büyük fayda var. bunun tersine yemeklerinizde yoğurt yememeye dikkat edin zira yoğurdun içindeki kalsiyum demir emilimini zorlaştırır

-B9 dediğimiz folik asit ise yumurta sarısında, kuru baklagillerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, fındık ve cevizde bulunur. B12 vitamini ise karaciğer, et, yumurta, ton balığı, süt ve peynirde bulunur.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü