• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

2012-2013 Kürtçe Dersi Müfredatı Nasıl Olacak? Kürtçe Dersi Kaçıncı Sınıflarda Okutulacak

2012-2013 eğitim öğretim yılı itibarıyla Kürtçe dersi müfredata dahil edilmiş durumda. seçmeli ders olarak okutulacak olan Kürtçe dersi 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda yani ortaokulda verilecek. Kürtçe’nin Zazaca ve Kırmançi lehçelerinin ders olarak okutulacağı Kürtçe dersi müfredatının amacı “öğrencilerin kendi kültürel değerlerini fark ederek farklı olana hoşgörü ve saygı göstermelerini sağlamak” olarak ifade edildi.

bu ders ile öğrencilerin Kürtçe’de dinleme, konuşma, okuma-yazma dil becerilerini geliştirmeleri, kelime hazinesini zenginleştirmeleri sağlanacak.

Kürtçe dersi genel olarak 3 aşamadan oluşacak; dinleme, konuşma, yazma. ayrıca temel, orta ve ileri olmak üzere 3 seviye olacak. ortaokul sınıflarına göre ders öğretimi seviyelere ayrılacak. ilk basamakta en kolay aşamadan başlanacak. Kürtçe alfabe öğretilerek telaffuzları sağlanacak. Türkçe alfabede bulunmayan x, w,q, ê gibi harflerin seslendirilmesine vurgu yapılacak. tıpkı ingilizce dersi müfredatında olduğu gibi günlük hayatta selamlaşma, hal hatır sorma, kendini tanıtma gibi sık kullanılan ifadeler öğretilecek. kelime ve resimleri birbiriyle eşleştirmeleri istenecek.

seviyeye göre öğretilecek konular da değişecek. örneğin daha ileri seviyede öğrenciler proje, ödevler verilecek. kürtçe kartvizit, tanıtım kataloğu, afişler yapacaklar.

özetle kürtçe dersinde öğrencilere okuma, okuduğunu anlama,  yazma ve konuşma gibi konularda eğitim verilecek.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü