• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Afrika Kıtasındaki Dağlar ve Sıradağlar Hangileridir?

Afrika’daki dağlar ayrı ayrı kümeler durumundadır. Birbirlerine bağlanıp sıradağlar meydana getirmezler. Habeşistan bölgesindeki yüksek yayla, dağların toplu olarak bulunduğu tek yerdir. bu bölgenin en yüksek noktası Daşan dağıdır. yüksekliği ise 4620 m.dir.

Atlas Dağları: 2400 km. uzunluğundaki bu sıradağlar jeoloji yönünden Afrika’dan çok Avrupa ile ilgilidir. Atlas dağları, Alp dağlarının oluştuğu jeolojik çağda onlarla beraber meydana gelmiştir. aynı özelliğe sahip genç dağlardandır. en yüksek noktası Cebeli Ayaşi’dir. (4300 m.)

Ruwenzori: 107 km. uzunluğunda büyük bir dağdır. 4700 m.den yüksek dört doruğu vardır. bunlardan en yükseğinin yükseltisi 5130 m.dir. yerli dilinde ruwenzori kelimesi yağmur yapıcı anlamına gelir. bu dağın üstü sık tropikal ormanlarla örtülüdür.

Kilimanjaro: sönmüş bir yanardağdır. yüksekliği 6010 m.dir. ekvator çizgisinin hemen güneyinde olmasına rağmen doruğunda sürekli kar vardır. eteklerinde ise tropik iklim kuşağının bütün bitkileri yetişir.

Kenya: sönmüş bir yanardağdır. doruğu 5195 m yüksekliğindedir.

Son Yorum
  1. >:)
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü