• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Tiyatro-Sahne Türleri Nelerdir? İlk Tiyatro Eserleri

Günümüzde her ne kadar pahalı yapım ürünleri olan sinema filmleri tiyatroların önüne geçtiyse de meraklıları hala tiyatro kültürünün kıymetini biliyor. bir eseri izleyiciye hissettirerek, yaşayarak yansıtabilmektir tiyatro… insanı insana insanla insanca anlatma sanatı olan tiyatronun ilk örnekleri eski Yunanlılar tarafından verilmiş ve  asırlar geçtikçe tüm dünyaya yayılmış ve vazgeçilmez sanat dallarından biri olmuştur.

tiyatro eserleri müzikli ve müziksiz olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır. müzikli tiyatro eserleri opera, operet, müzikal, pandomim bale, revü ve skeçtir. burada ele alacağımız müziksiz tiyatro eserleri ise trajedi, komedi ve dramdır.

-Trajedi, belli kurallara bağlı bir tiyatro türüdür. kişilere korku ve heyecan yoluyla ders verme amacını güder. ilk örnekleri milattan önce Yunanlılar tarafından verilmiştir ve bağbozumu mevsiminde yapılan kutsal törenlerden doğmuştur.

Yunan trajedileri birbiri ardınca sürüp giden diyalog ve koro bölümlerinden meydana gelir. diyaloglar eserin dramatik, korolar ise lirik bölümleridir.

klasik trajediye  Aiskhylos’un Titan Prometheus’un hikâyesini anlattığı Zincire Vurulmuş Prometheus’u, Sophokles’in Kral Oidipus’u ve Euripides’in Andromakhe’ı  örnek verilebilir.

-Komedi; insan hayatının gülünç taraflarını gösteren türdür. ilk örnekler eski yunanlılar tarafından verilmiştir. trajedi gibi komedi türü de bağbozumu mevsiminde yapılan kutsal törenlerde doğmuştur

-Dram; 19. yy.da romantizm akımının yayılmasıyla, klasik trajedinin belli kurallarını kırma amacıyla meydana getirilen tiyatro türüdür. dramda hem acıklı hem güldürücü olaylar vardır. Dramın ciddi ve ağırbaşlı yazılmış şekline “piyes”, duygulandırıcı ve fazla heyecan verici olanına “melodram” denir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü