• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Dolomit Alpleri Nerededir? Dolomit Alpleri Hakkında Bilgi

Dolomit Alpleri, Kuzey İtalya yaylasında, Verona’nın kuzeye doğru birkaç km ilerisinde bulunan, dünyanın en şahane manzaralı yerlerinden biridir. Dolomit Alpleri Adige, Isarco, Rienza, Piave ve Brenta nehirleriyle sınırlanmış çeşitli dağ kümelerinden meydana gelmiştir. İtalya’nın Trento, Bolzano ve Belluno vilayetlerinin ortak bir bölgesi olan bu yayla 6500 km2lik bir alanı kapsar.

Dolomit Alpleri yaylası doğu ve batı olmak üzere iki büyük bölüme ayrılır. Batı dolomit Alplerinde bütün yaylanın en yüksek doruğu olan ve3342 m. Yüksekliğindeki Marmolada tepesi vardır. Doğu dolomit Alplerinde ise yaylanın ikinci büyük doruğu olan3265 m. yüksekliğindeki Antelao tepesi vardır.

Dolomit nedir?: Fransız yazar ve mineralogu Deodat de Dolomieu, 1789 yılında Alp dağlarında bir gezi yaparken kalsiyumdan meydana gelmiş gibi görünen bir kaya parçası buldu. Bunun analizini yaptığında gördü ki bu kaya parçası kalsiyumdan başka ayrıca magnezyum da kapsıyordu. Kalsiyum ve magnezyum karışımı bu karbonat bileşiğinin varlığını derhal öğrencilerine bildirdi. 1795 yılında Fransız bilim adamı Horace de Saussure, Dolomieu’nün anısına saygı olarak bu kaya parçalarına Dolomit adını verdi.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü