• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Romatizma Nedir? Romatizmanın Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma daha çok oynak eklemlerin şişip ağrımasıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Bu ağrılar kaslarda da hissedilebilir. Oynak eklemlerdeki romatizma mafsal, kaslardaki ise adale romatizmasıdır.

Mafsal romatizmasına çoğunlukla diz, dirsek, bilek ve omuzlarda rastlanır.

Romatizma ayrıca evegen (had) ve süreğen (müzmin) olmak üzere iki tiptir. Evegen romatizma birdenbire gelişir, süreğen romatizma ise bir oynak eklemden öbürüne atlayan ve nemli havalarda çok daha fazla duyulan ağrılarla kendini belli eder. Evegen romatizmanın aksine belirli süreler sonunda ortaya çıkar.

Romatizmanın belirtileri: mafsal romatizmaya tutulanlar şiddetli ve sürekli ağrılardan şikayet ederler. Oynak eklem yerlerinde şişkinlik ve kızarıklıklar görülür. Ayrıca fazla ter, yüksek ateş ve iştahsızlık diğer belirtilerdir.

Evegen romatizma çoğunlukla çocuklarda, gençlerde görülür. Orta yaşlı ve ihtiyar insanlarda romatizmanın bu çeşidine nadir rastlanır. Evegen romatizma birkaç hafta içinde iyileştirilebilir. Ama tekrar nüksedebilir.

Tedavisi: gelişen tıp ile birlikte romatizmayı iyileştirmek için yeni bir çok ilaç geliştirilmiştir. En iyi tedavi yöntemini hekimler belirleyecektir.

Romatizmanın tehlikeleri: Bu rahatsızlıkta hastanın dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Kalbi yormamak, sindirimi kolay besinler yemek gerekir. Özellikle evegen romatizmada en çok zarar gören organ kalbimizdir. Hastalığı meydana getiren virüs kalbin kulakçık veya karıncıklarına zarar verebilir. Oynak eklem romatizması ise peritonit, zatürre gibi tehlikeli hastalıklara yol açar.

 

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü