• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının üç karakteristik belirtisi vardır: çok su içmek, çok yemek ve çok idrardır. Yerleşmiş olan şeker hastalığının en değişmez bulgularından biri kan şekerinin insülin yetersizliği nedeniyle yüksek oluşudur.

İnsülin hormonundaki eksiklik ya tam eksiklik ya da kısmi eksiklik biçimindedir. “çocukluk-gençlik çağı” yani “juvenil” şeker hastalığında, pankreasın tümüyle çıkarıldığı ya da tümüyle işlev dışı kaldığı vakalarda vücutta tam bir insülin eksikliği görülür. Erişkin çağı şeker hastalığında ise insülin salgısı vücut gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde değildir. İlaçlarla pankreastan insülin salgılanmasını artırmak mümkündür. Ancak juvenil şeker hastalığı ya da pankreasın tümüyle zarar gördüğü vakalarda bu ilaçlar etkisiz kalır. Çünkü pankreas insülin salgılama yeteneğini tümüyle kaybetmiştir. Bu yüzden dışarıdan sürekli insülin hormonu alınmalıdır.

Çocukluk-gençlik çağı şeker hastalığı çok su içme, çok yemek, sık idrara çıkma, asabiyet, kilo kaybı, güç kaybı gibi belirtilerle çok hızlı bir biçimde gelişir. Erişkin çağında ortaya çıkan şeker hastalığı ise daha sinsi bir biçimde gelişir. Belirtiler daha hafif ve hissedilmez özelliktedir. İlk yakınmalar genellikle kilo kaybı, görme bulanıklığı, halsizlik gibi belirtilerden bir  ya da birkaçıdır. Bazı hastalar ise ayaklarında bir türlü kaoanmayan yaralardan yakınırlar.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü