• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Küba ve Haiti Nerededir? Küba ve Haiti’nin Tarihi

Antiller’in iki büyük adası olan Küba ve Haiti’nin 18. yy.a kadar tarihleri birdi. Kolomb’un bu adaya ayak basmasından birkaç yıl sonra bu iki adaya İspanyol askerleri geldiler. Yerliler topraklarını savunmak için bir düzen kurmaya çalıştılar. İspanyolların sayısı az olmasına rağmen ezici silah üstünlüğüyle başarı sağladılar. Zira adadakiler henüz ateşli silahları bilmiyorlardı.

Küba’da 400, Haiti’de 200 yıl süren İspanyol egemenliği bu ülkeler için hiç de mutlu bir dönem olmadı. 1661 yılında Haiti adası Fransız ve İspanyollar arasında bölündü. 1789 yılında Fransa’da ihtilal patlak verince Haiti’nin Fransız bölgesindeki ahalisinde bağımsızlık isteği baş gösterince karışıklıklar başladı. Toussaint Louverture isimli zenci bir köle Haiti’de ilk büyük ayaklanmanın öncüsü oldu. Bu ayaklanma sonucunda Fransa, Haiti’ye kısmi bazı haklar verdi ve Fransız ordusu ile Louverture’nin ordusu birleşti. Birleşik ordu İspanyolları yenilgiye uğratarak adadan attı. Ardından Fransızlar da adadan atıldı ve 1804 yılında Haiti bağımsızlığına kavuştu.

İspanya, Küba’yı ise 1895’e kadar elinde tutabildi. ABD’den destek alan Kübalılar İspanyollara karşı savaş açtılar. Amerika’nın büyük desteğiyle savaşı kazanan Küba 1898’de imzalanan anlaşma ile baüımsızlıklarını kazandılar.

 

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü