• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Midedeki Bozukluklar ve Mide Hastalıklarının Sebepleri ve Belirtileri

Mide salgı bezlerinin ve kaslarının iyi işlememesi midenin görevini iyi yapamamasıyla sonuçlanır. Mide bozukluklarının başlıcaları şunlardır;

Dispepsi, mide ve bağırsak özsuyunun yetersizliğinden ileri gelen sindirim zorluğudur. Sindirim zorluğu midede ise buna gastrogen-dispepsi, bağırsakta ise intestinal dispepsi, her iki yerde birlikte ise gastro-intestinal dispepsi denir.

Mide ve bağırsak özsularının yetersizliğine başta gelen sebep bitkisel sinir sisteminin bozukluğu ise bu biçim dispepsiler növroz olarak isimlendirilir. Dispepsilerde dil üzerine beyazlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide yanması ve ekşimesi, karın ağrısı görülür.

Midenin çeşitli sebeplerden ileri gelen birçok hastalığı vardır. Bunlardan biri mide iltihaplanmasıdır. Bazı mikroplu ve ateşli hastalıklar sonucu midede iltihaplar olur. bunlar çoğunlukla bozulmuş yemekleri yemek, aşırı alkol tüketmek, aşırı baharatlı yiyecek tüketmek, lokmayı iyice çiğnemeden yutmaktan ileri gelir.

Mide iltihabının ilk belirtileri ishal ve kusmadır. Bu arada mide ağrısı, susama olur. bazı mide iltihapları da dilde pas, iştahsızlık, sindirim zorluğu gibi belirtiler gösterir.

 

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü