• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

2. Viyana Kuşatması; 2. Viyana Kuşatması Ne Zaman Olmuştur? Kuşatma Neden Başarısız Olmuştur?

II. Viyana kuşatması Osmanlı-Avusturya savaşlarının en önemlilerindendir. Sebebi ise Avusturya kralının Macar halkı üzerinde din ve mezhep baskıları yapmaya kalkışması üzerine Macar kralının Osmanlı devletinden yardım istemesidir. bu talep üzerine kuşatma için hazırlıklar başlamıştır. Dönemin padişahı ise IV. Mehmet’tir.

Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, İmre Tökeli Bey adındaki Macar önderini Kral olarak atadığını ilan ederek kendisine Tuğ ve Bayrak gönderdiği gibi Avusturya’ya da savaş ilan ederek (1683) 200 bin kişilik kalabalık bir orduyla yola çıktı. Budin’de toplanan Osmanlı ordusu doğruca Avusturya’nın başkenti Viyana üzerine yürüdü.

Osmanlılar kalabalık bir kuvvetle Viyana’yı kuşattılar. Şehir surlarının önemli bir kısmı yıkıldı. Bunun üzerüne Avusturya imparatoru I. Leopold, Avrupa devletlerini yardıma çağırdı. Papa da bütün Hıristiyanların Viyana’yı korumalarının kutsal bir görev olduğunu ilan etti.

Avusturya’nın yardımına koşan Fransa, Almanya, Lehistan haçlı kuvvetleri Osmanlı ordusunu arkadan çevirmişti. Böylece iki ateş arasında kalan Osmanlı ordusu bozguna uğrayıp dağıldı. Padişahın emri üzerine Kara Mustafa Paşa öldürüldü.

Viyana bozgunu, Hıristiyanlar tarafından sevinçle karşılandı. Türkleri Avrupa’dan tamamen atmak için derhal işe başlayan Papa, Rusya, Avusturya, Lehistan, Venedik ve Malta’nın katıldıkları bir anlaşma meydana getirdi. Buna, Türklere karşı Hıristiyanların “kutsal ittifakı” denildi.

Son Yorumlar
  1. halime
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. ela
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü