• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Alp Dağları Nerededir? Alp Dağlarının Yüksekliği ve Özellikleri

Günümüzden otuz milyon yıl önce meydana gelen Alp dağlarını meydana getiren kayalar sert ve yumuşak kayalar olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Sert kayalar Alp dağlarının omurgasını meydana getirmiştir. Bu kayalar son derece küçük ve parlak kristallerden meydana gelmiştir. Alplerdeki kayalar arasında en çok arananı kaldırım yapımında kullanılan gneiss adı verilen bir kaya çeşididir. Granit de bir çok alanda kullanılan bir Alp kayasıdır.

Alplerdeki sert kayaların iki yanında iki sıra yumuşak kaya dizisi uzanır. Bunlar Kuzeybatı’da (Fransa’da) Penin Alplerini meydana getirirler. Bu kayalar daha yumuşak oldukları için daha kolay şekle girmekte; kireçtaşı, kumtaşı  gibi çeşitli toprak türlerine rastlanır. Ayrıca fosil haline gelmiş karbon ve linyit madenleri de bulunur.

Alp zincirinin uzunluğu1200 km.dir. en dar yeri Mont Blanc150 km.dir. en geniş yeri ise Verona ile Kempten arasındaki bölümdür. Burası330 km. kadardır.

Alp dağları bölgesi262.260 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Alplerdeki buzullar ise3800 kilometrekarelik bir alana yayılır. Alplerde kalıcı kar sınırı ortalama 2900 metredir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü