• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Dünyanın En Büyük Barajları Hangileridir?

Elektriğe olan ihtiyaç bütün dünyada gittikçe artmaktadır ve hem enerjiye hem suya olan ihtiyacı karşılamak için günümüzde büyük çabalar sarf edilmektedir. İşte Dünya’daki önemli büyük barajlar;

-Lei: yüksekliği141 m., boyut uzunluğu650 m.dir. Lombardia’daki Lei Nehri’nin İsviçre sırındaki Ren nehrinin dev sel yatağında bulunmaktadır.650 metreuzunluğundadır.

-Grand Coulee: Amerika’da Colombia Nehri üzerindedir. Ağırlık esasına göre inşa edilmiş en büyük hacimli barajlardandır.

-Vajont: Veneto’daki Vajont sel yatağının üzerinde dünyanın en yüksek yay duvarlı barajlarındandır.266 metreyükseklik ve185 m. Boyut Uzunluğa sahiptir.

-Kariba:135 m. Yüksekliğindedir. Afrika Rhodesia’da Zambesi Nehri’ni kesmektedir. İtalyan teknisyenleri tarafından inşa edilmiş olan bu baraj çok büyük boyutlara sahip değildir. Ancak dünyanın en büyük suni göllerinden birini meydana getirdiğinden önemli barajlardandır.280 km. uzunluğunda,30 m. Genişliğinde,120 m. Derinliğinde olup 5 bin km.lik alana yayılmıştır.

-Boulder/Hoover:221 m. Yüksekliğinde ve380 metreboyut uzunluğundadır. Amerika’da bulunan bu baraj Colorado Nehri’ni kesmektedir. Dünyanın en önemli ve büyük barajlarındandır.

-Büyük Dixence: dünyanın en yüksek barajlarındandır. (281m.)  Rhone Nehri’nin iki kolunun birleştiği büyük vadide bulunmaktadır.

Shasta: Kalifornia’daki Sacremento Nehri’ni kesmektedir. Yüksekliği183 m., boyut uzunluğu1076 m.dir.

Bhakra: Hindistan’da Sutly nehri üzerindedir. Hindistan’a sağladığı yararlar bitmeyecek kadar çoktur. Yüksekliği207 m.,518 m. Boyut Uzunluğundadır.

Kurobe N. 4: Kurobe Nehri’ni kesen bu baraj Japonya’nın ve doğu Asya’nın en önemli barajlarındandır. Yüksekliği179 m., boyut uzunluğu439 m.dir

Son Yorumlar
  1. elif
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. dilan
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü