• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Karıncalar ve Karınca Yuvalarının Özellikleri

7000 kadar olan karınca çeşitleri arasında üç ana tip vardır: kraliçeler, erkekler ve işçiler. Kraliçe ve erkekler kanatlıdırlar. Özellikle kraliçeler, işçi karıncalardan çok daha iridirler. Hemen her zaman bütün bireylerin yaratıcısı olan kraliçenin tek önemli görevi yumurtlamaktır.

Larvaların işçi veya kraliçe karıncalara dönüşmesi aldıkları besinin çeşidine bağlı olduğu düşünülmektedir. Yumurtalardan çıkan küçük larvalar işçi karıncalar tarafından beslenmektedirler. Fakat hepsinin aldığı besin maddesi bir değildir. Bazıları seçilmiş, kuvvetli besinlerle yetiştirilirler. Bunlar büyüdüklerinde kraliçe olacaklardır. Bir kısmı ise normal besin almaktadırlar ve dişi işçi olarak gelişmektedirler.

Ortak bir yuvada, örneğin kırmızı orman karıncasının yuvasında yirmi kadar kraliçe, yüz kadar erkek ve onbin civarında işçi bulunur. Bazen bunların sayısı yirmi milyonu bulur.

Çalışan ve her şeyi tedarik edenler işçi karıncalardır. Bunlar yeni odaların, tünellerin yapımından larvaların bakımına, besin maddesi aramaya kadar her işi yaparlar. Sekiz-on yıl kadar yaşayan işçiler, karıncalar şehrinin değişik kısımlarında birçok hizmetlerde bulunurlar. Karıncaların yaptığı çeşitli işleri ve çalışma sistemlerini birkaç satırla anlatmak olanaksızdır. Bir kısmı sır olarak kalan bu böceklerin yaşamları hakkında binlerce cilt kitap yazıldığını söylemekte fayda var.

Kraliçe Karınca: toprağa konan her kraliçe yeni bir yuva meydana getirmeye hazırlanır. Uygun bir yer, toprağın içinde bir delik, ağacın gövdesinde kazacağı bir oyuk, büyük bir taşın altında hazırlanmış küçücük bir oda seçer.

12-15 yıl kadar yaşayabilen kraliçe, bu süre içinde binlerce yumurta yumurtlar. İlk yumurtalardan 15 gün içinde larvalar çıkar. Kraliçe karınca larvaları tükürüğüyle besler. Aradan 5 hafta geçtikten sonra larvalar ninfalara dönüşmek üzere kozalara kapanırlar. Sonunda kozanın ipek örtüsünden ilk böcekler çıkmaya başlar; bunlar işçi karıncalardır.

Ana kraliçenin fedakarlık devresi bitmiştir. Bu andan itibaren etrafında her işine koşan sayısız çocukları vardır. Sözün kısası kraliçenin görkemli rahat tutsaklığı başlamıştır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü