• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Dağ İklimi ve Deniz İklimi Nedir? Hava Değişiminin Faydaları

Deniz kıyısındaki ve dağlardaki havayı şehir havasından ayıran bazı özellikler vardır. örneğin buraların havası şehirlerdeki gibi fabrika ve kalorifer bacalarından çıkan dumanlarla motorlu taşıtların salıverdiği zehirli egzos gazlarıyla kirlenmediğinden çok daha temizdir. deniz kıyısında ya da dağlarda geçirilen bir tatil, bizi dinlendirdiği gibi vücudumuzun sağlığını korumada büyük yararlar sağlar. hava değişiminin organizmamıza etkisini ve yaz tatilinin ne gibi yararlar sağlayabileceğini inceleyelim.

Dağ İklimi: dağ iklimi; yaylamsı, yayla, alp ve yüksek dağ iklimi olmak üzere dörde ayrılır. bu ayrım yüksekliklerine göredir. dağları şehirlerden ayıran belli başlı özellikler;

-ısının düşük olması,

-atmosfer basıncının azalması

-havanın saf olması

-atmosferdeki nemin fazlalaşması

havanın çok temiz olması tatillerini dağda geçirenlerin rahatlıkla hüneş ve hava banyosu yapmalarını sağlar. tıpta helioterapi adı verilen güneş banyosu kandaki alyuvarları arttırı, uykuyu düzene sokar, iştah açar… dağ iklimi ayrıca tüberküloz hastalarına, raşitiklere çok yararlıdır. ancak astımlılar ve kalp hastaları için dağ iklimi pek yararlı değildir.

Deniz İklimi: deniz kıyılarının başlıca özelliği havanın temiz olması ve atmosferde iyot bulunmasıdır. tıpta talasoterapi denilen deniz banyosu da en az güneş banyosu kadar yararlıdır. denize girdiğimizde kan dolaşımı düzelir. raşitiklere, bronşiti olanlara, romatizmalılara ve hastalık sonrası dinlenme döneminde bulunanlara tatillerini deniz kıyısında geçirmeleri önerilir.

Son Yorum
  1. eda
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü