• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Preveze Deniz Savaşı ve Barbaros Hayrettin Paşa

16. yüzyılda dünyanın en güçlü imparatoru konumunda olan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a başvuran Fransa Kralı François I, kendisin baskı altında tutan düşmanlarına karşı yardım istemişti. bu isteğe olumlu cevap veren Kanuni Sultan Süleyman, devlete karşı yaptığı sayısız hizmetlerinden dolayı kendisine Hayrettin sanını verdiği Barbaros’u büyük bir filo ile Batı Akdeniz’e gönderdi. Barbaros, Akdeniz’de Venedik’in elinde bulunan adaların fethine girişti. Çuha, Ekin, Mürted, Nakşa Adaları Türk egemenliği altına alındı. bu savaşlardan elde edilen ganimet 2500 tutsak ve 400 bin altındı.

Haçlılar ise Türklere karşı yeni bir deniz savaşı düzenledi. İspanya, Portekiz, Malta ve Ceneviz donanmalarından meydana getirilen 600 gemi Andrea Doria’nın komutasına verildi. buna karşılık Barbaros’un filosu yalnız 120 çektiriden (hem kürek hem yelkenle yol alan gemi) ibaretti.  ancak Barbaros, düşamanın bu üstünlüğüne rağmen Andrea Doria’yı üstün manevralarla Preveze açıklarına çektikten sonra ansızın üzerine atıldı. 28 eylül 1538 tarihinde Barbaros Hayrettin Paşa düşmanı olağanüstü bir başarıyla yenilgiye uğratarak hem hezimete hem şaşkına uğrattı.

Preveze Deniz Savaşı denilen bu zafer dünya denizcilik tarihinde o zamana kadar başka eşine rastlanmayan kahramanlık destanıdır. bu zaferle Akdeniz tam anlamıyla Türk egemenliğine girmiştir. yani Akdeniz artık bir Türk gölü olmuştu.

büyük düşmanına hayranlığını esirgemeyen İspanya kralı I. Carlos, onu bütün Kuzey Afrika’nın hükümdarı olarak tanıyacağını bildirdi. Avrupalıların “Kızıl Sakal” lakabı ile andığı Barbaros İspanya kralının bu teklifini kesinlikle kabul etmedi.

Barbaros Hayrettin Paşa hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü