• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Hava ile Solunum Yapabilen Balıklar Hangileridir? Su Dışında Yaşayabilen Balıklar

Bazı balık türleri havada bulunan oksijeni soğurabilirler. bu onların çok ya da az bir süre su dışında yaşayabilmelerini sağlar. bu balıklar şunlardır;

-Balçık Balığı: akciğerli balıklar takımının çift akciğerliler alt takımındandır. ilgili bulunduğu takım yeryüzünde beliren ilk balıkları meydana getirmiştir. genellikle bu takım bütün kara hayvanlarının atası sayılır. balçık balığı, akciğerlerin görevini yapan özel bir organ yoluyla havadaki oksijenden doğrudan doğruya yararlanabilirler. bu organ yüzme kesesidir.

balçık balıkları Afrika’da Nil’den Senegal’e kadar olan bölgelerdeki göl ve bataklıklarda yaşarlar. bu göl ve bataklıkların kuruduğu aylarda çamurun içine gömülen Balçık Balığı, derisinden çıkardığı sümüksü bir madde ile kendisine kurak mevsimi geçireceği nemli bir ortam yaratır. bu yuvanın üstünde bıraktığı küçük bir delikten giren hava ile solunum yapar.

Tırmaşık Balık: kemikli balıklar takımının kefaller alt takımının cennetbalığıgiller familyasının bir türüdür. Doğu Hindistan’ın tatlı sularında yaşarlar. Solungaçlarının üstünde yer alan kılcal damarlarla örülü organ ile hava içine solunum yaparlar. kurak mevsimlerde, kuruyan gölden çıkarak yüzgeçlerindeki güçlü dikenler sayesinde toprak üzerinde ilerleyerek su birikintilerine giderler. ancak su dışında uzun süre kalamaz. ağaçlara tırmandığı için de bu ismi almıştır.

Siyam Kavgacı Balığı: Bu balık da cennetbalığıgiller familyasındandır. Güzelliği nedeniyle akvaryumlarda süs balığı olarak beslenir. su yüzeyine kadar yükselerek ağzını dışarı çıkarır ve havayı doğrudan içine çeker. çok kavgacıdır. iki erkek balık birbiriyle karşılaştığında birbirlerinin üzerine atlar. bu kavga genelde birinden birinin ölümüne yol açar. Seylan’da bu balıkların dövüştürülmesi çok yaygındır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü