• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Gulf Stream Nedir? Gulf Stream Hakkında Bilgi

Gulf Stream, sıcak su akıntısıdır. Kuzey Atlantik Akıntısı’nın bir parçası olan Gulf Stream sıcak su akıntısı Meksika Körfezi’nden başlar, İngiltere’nin kuzeyine kadar devam eder. Gulf Stream, Körfez Akıntısı

olarak da bilinir.

Bu büyük deniz akıntısı 60 milyon yıldan beri aynı yolda akıp gitmektedir. Küba Adasıyla Florida Yarımadası arasındadoğar. 55 km genişliğindeki bir yüzeyde saatte 4 km. hızla akar. derinliği bazı yerlerde 1000 m.yi bulur, sıcaklığı 25 derece kadardır. Gulf Stream ilerledikçe tuzluluk oranı ve derinliği azalır.

Gulf Stream’in Labrador Akıntısıyla birleşmesi sıcaklık farkından dolayı kalın bir sis duvarını meydana getirir. burası gemiciler için çok tehlikeli bir bölgedir. Atlas Okyanusu’na doğru yönelirken bir çok kola ayrılır. bu kollar Portekiz, İzlanda, İskoçya ve Norveç kıyılarına uzanır.

Gulf Stream’in Etkisi ve Yararları: Gulf Stream sıcak su akıntısı iklimi yumuşatarak birçok Kuzey Avrupa ülkesini birer tundra olmaktan kurtarır. ayrıca deniz akıntıları okyanuslarda her türlü bitkisel ve hayvansal hayatı mümkün kılar. okyanusların en derin yerlerine oksijeni iletir, tuz ve diğer minerallerin deniz suyunda dağılışını sağlar.bitkisel ve hayvansal kalıntı zehirlerinden deniz suyunu arındırır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü