• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Yahudiler ve İsrail Devleti

Yahudiler, yeryüzünün tarihleri en eski, en karışık ve efsanelerle dolu kavmidir. Yahudilere, Musa paygamberden dolayı Musevi de denilmektedir. En eski vatanları Mezopotamya olan Yahudilere İsrailoğulları da denilmekle birlikte ilk yahudiler İbraniler olarak anılır.

Önceleri Kudüs’e yerleşen Yahudiler daha sonra Mısır’a göç etmiş, burada zenginleşmeleri ve çoğalmaları yerli ahalinin tepkisini çekince tekrar “vadedilen topraklara”, Ken’an iline geri dönmüşlerdir. burada, Süleyman peygamber döneminde altın çağını yaşayan yahudiler, Süleyman peygamberin ölümünden sonra dağılmışlardır. devlet Yahudiler ve İsrailoğulları olarak ikiye ayrılmış, bu kargaşadan yararlanan Asur ve Kaldeliler Filistin’e saldırıp Kudüs’ü yakmış, halkı da Babil’e götürmüşlerdir. 70 yıl süren bu Babil esaretinin ardından İran hükümdarı tarafından kurtarılmışlar ve yurtlarına geri dönmüşlerdir. ama bundan sonra da hep bir sürgün hayatıyla dünyanın hemen her köşesine yayılıp azınlık olarak yaşamaya devam etmişlerdir. ancak buna rağmen gelenek ve göreneklerini koruyup devam ettirmiş, ulus olarak kalabilmişlerdir.

Yahudi Devleti’nin Kuruluşu: I. Dünya Savaşı’ndan sonra Filistin’in Osmanlı egemenliğinin ardından İngiliz egemenliği altına girmesiyle Yahudiler küçük gruplar halinde bu bölgeye tekrar gelip yerleşmeye başladılar. Vatan toprağına dönen Yahudiler’in sayısı gittikçe arttı ve II. Dünya Savaşının ardından ise Filistin’de Yahudi Devleti kurulması hareketi daha da canlandı. İngilizlerin Filistin’deki sömürge yönetimini kaldırmasının ardından ise 14 mayıs 1948’de David Ben Gurion, İsrail Devleti’nin kuruluşunu açıkladı. böylece 1800 yılından dualarında “gelecek yıl Kudüs’te görüşürüz” şeklindeki dilekleri gerçekleşiyordu.

bu devletin ilk yılları savaşlarla geçti. beş arap devleti (Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Irak), İsrail’i tanımayıp bu topraklardan atmak için savaş açtılar. ancak Arap-Yahudi savaşları Arapların yenilgisiyle sonuçlandı.

Böylece Yahudiler Filistin’in önemli bir bölümünü ellerine geçirmekle kalmadılar, yarım milyondan fazla Arap’ı Filistin’den sürdüler. Günümüzde Kudüs, İsrail’in fiili başkentidir ve Birleşmiş Milletler, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu ilan eden Kudüs Yasasını tanımamaktadır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü