• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Eski Roma Hamamları ve Özellikleri; Romalılarda Hamam Kültürü

Son derece zengin bir kültüre sahip olan Romalılardan kalan en önemli eserlerin arasında modern insanın güçlükle hayal edebileceği biçimde yapılmış olan Roma hamamları yer alır. Buna en güzel örneklerden biri 13 hektarlık alanı kaplayan Caracalla hamamıdır.

Romalılar sıcak suyla yıkanmayı çok sever, zengin olsun fakir olsun Roma halkı hemen hergün hamamlarda yıkanırlardı. öğleden sonraki saatleri hamamda geçirmek neredeyse modaydı.  büyük bir binadan çok bir mahalleyi andıran Roma hamamlarından binden fazla insan aynı anda yıkanabilirdi. bu hamamlarda lokantalar, berberler, güzel kokular ve şifalı otlar satan dükkanlar bulunurdu. ayrıca yüzme havuzları, çiçek bahçeleri, kitaplıklar ve toplantı salonları da bu büyük hamamların bölümlerindendi.

Roma’daki ünlü Caracalla Hamamı’nın altında yeraltı geçitleri de vardır. bu büyük hamamlarda kullanılan havlular arabalarla yeraltı yollarından yıkamaya gönderilirdi. hamamı ısıtmak için gerekli yakacak da yeraltı yollarından arabalarla külhanlara taşınırdı.

Roma hamamlarının bölümleri ve özellikleri genel olarak şöyledir;

Spor salonu: erkekler burada vücutlarına çeşitli yağ ve eritilmiş balmumu sürer, sonra da güreşe tutuşurlardı.

Serinleme odası: yıkanan ve sıcak yıkanma odasından çıkan müşteriler daha sonra girecekleri soğuk suya vücutlarını alıştırmak için burada bir süre kalır, ardından yüzme havuzuna girerlerdi. (kan dolaşımını arttıran bu işlem günümüzde Fin hamamlarında da uygulanmaktadır.)

-Tek kişilik yıkanma odaları: bu odalar şehrin soylularına ayrılırdı.

bunlar dışında soyunma odaları, terleme odası, bekleme odaları gibi bölümler de vardır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü