• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Daimi Kar Sınırı Nedir? Çeşitli Bölgelerdeki Daimi Kar Sınırı

Karların bütün yıl boyunca erimeden kaldığı Türkenmez Karlar Bölgesiyle karların birkaç hafta içinde eriyip kaybolduğu bölgeyi birbirinden ayıran hayali çizgiye Daimi Kar Sınırı denir. Daimi Kar Sınır yeryüzünün her bölgesinde aynı değildir ve ülkenin bulunduğu enlem derecesine göre değişir.

Soğuk bölgelerde daimi kar sınırı deniz yüzeyinden 2500-3000 m. yükseltiden geçerken bu sınır dönencelere yaklaştıkça yükselir. Ancak tropikal bölgede 4500 m.ye iner. bunun sebebi Tropikal Bölgenin bol ve sürekli yağmurları, yüksek dağlar üzerinde kar durumunda düşer ve daimi kar sınırının daha aşağılara kadar inmesine yol açar.

Türkiye’de daimi kar sınırı: ülkemizde her mevsim karlarla kaplı dağların çoğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde toplanmıştır. özellikle Türkiye’nin en yüksek noktası olan Büyük Ağrı (5165 m.) üzerinde daimi kar sınırı 4000 metrede başlar. bölgenin, doruklarında her mevsim kar olan diğer dağları ise Cilo dağları, Süphan ve Nemrut dağıdır. kuzeyde Kaçkar, Verçenik, güneyde Bolkar, Aladağ, İç Anadolu’da Erciyes dağı zirvesi her mevsim karla kaplıdır.

Kutup Bölgeleri: yeryüzünün en soğuk bölgelerinden Antarktikada daimi kar sınırı deniz yüzeyinden geçer. Grönland’da ise daimi kar sınırı 1000 m. yükseltiden geçer.

Avrupa: İskandinavya’da 110 m.den geçen daimi kar sınırı batı kıyılarında 1900 m.ye kadar çıkar. Alp dağlarında ise bu sınır 2900 m.dir.

Asya: Kafkas sıradağlarında daimi kar sınırı 3500 m.den aşağı düşmez. Dünyanın damı sayılan tibet yaylası ve Himalayalarda ise 6000’den geçer.

Afrika: sıcak iklim bölgesi Afrika’da da tükenmez karların bulunduğu kesimler vardır. Ruwenzori, Kenya ve Klimanjaro dolaylarını kapsayan sıradağlar üzerindeki tepelerde daimi kar sınırı 4000-5600 m.den geçer.

Amerika: Alaska’da kar sınırı 1000 m.den geçer. Güney And Dağları bölgesinde ise daimi kar sınırı 600 m.ye kadar iner.

Son Yorum
  1. Abdullah
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü