• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Antarktika Neresidir? Ne Zaman Nasıl Keşfedilmiştir?

19. yy.ın başlarına kadar hiçkimse Antarktika’ya (Güney Kutbu Kıtası) ayak basmamıştı. ancak 1773 yılında İngiliz kaşif Kaptan James Cook, kıtanın çevresini denizden dolaşmıştı.

sürekli kalın buz katmanlarıyla kaplı Güney Kutbu bölgelerine yaklaşmak isteyen kaşifler büyük zorluklarla karşılaştılar. 19. yüzyılda başlayan araştırma seferlerinden elde edilen bilgiler Antarktika’nın en az üçte ikisinin kalın bir buz katmanıyla örtülü olduğunu ortaya koydu. Böylece Antaktika’nın Avrupa ve Avustralya’dan daha büyük bir alanı kapladığı anlaşıldı.

Antarktika’nın çevresi irili ufaklı sayısız ada ile çevrilidir. Antaktika’yı fiziki açıdan esaslı bir şekilde inceleyebilmek için coğrafyacılar Güney Kutup bölgelerini dört eşit bölüme ayırarak bunlara Enderby, Victoria, Ross ve Wendell isimlerini vermişlerdir.

1911 yılında Antarktika kıtasını yay olarak geçen Norveçli kaşif Amundsen ilk kez güney kutup noktasına vararak büyük bir başarı sağlamıştır.1947 yılında ise ABD’li kaşiflerin yaptığı bir sefer sonucu bölgenin haritası çıkarılmış ve kıyılarda yeni bölgeler keşfedilmiştir.

Son Yorumlar
  1. melak ipekdağ
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. merve akaydın
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü