• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Liberya Neresidir? Liberya Cumhuriyeti Nasıl Kuruldu?

Bir Afrika ülkesi olan ve Özgürlerin Toprağı anlamına gelen Liberya ülkesinin doğuşu Amerika’da hazırlanmıştır. “Siyah Afrika’nın” sömürge yönetimi görmemiş olan tek ülkesi ve aynı zamanda kıtanın en eski cumhuriyetidir.

1816 yılında Washington’da kurulan Amerikan Yurtlandırma Cemiyeti adlı kurum zenci esirlerin (kölelerin) özgürlüklerini sağlayıp Afrika’ya geri göndermek ve onları yurtlandırmak amacıyla çalışmalara başladı.

Bugünkü Liberya topraklarını 1470’lerde Portekizli gemiciler bulmuş ve bölgenin belli başlı ürünü baharat olduğu için de buraya “Biber Kıyısı” adını vermişlerdi. 16. yüzyılın başlarında da beyazlar, bu topraklarda esir olarak götürecekleri “siyah fildişi” yani zenci avına başlamışlardı.

üçyüzyıl boyunca beyazlar tarafından köle olarak kullanılan zencilere özgürlükleri yine Amerika tarafından iade edildi. Amerikan Yurtlandırma Cemiyeti’nin çalışmaları sonucu 1847 yılında bağımsız bir Liberya Devleti kuruldu.

Liberya bugünkü sınırlarına ise 1857’de kavuştu. II. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük Amerikan şirketlerinin yardım elini uzatmasıyla ülkenin doğal kaynakları işletilmeye başladı ve böylece Liberya kalkınma yoluna girebildi.

Bayrağı Amerikan bayrağına benzeyen Liberya’nın nüfusu bugün yaklaşık 3 buçuk milyondur. Cumhuriyetle yönetilen Liberya’nın başkenti Monrovia’dır.

LİBERYA MİLLİ MARŞI

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü