• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Yengeç Çeşitleri Nelerdir? Yengeç Çeşitleri ve Özellikleri

Hemen hemen bütün denizlerde ve tatlı sularda yaşayan yengeçlerin bir çok çeşidi vardır. bunlardan belli başlı olanları şunlardır;

Pavurya: En tanınmış yengeç çeşididir. Karapaksı geniş ve yuvarlaktır. uzunluğu 9 ile 12 cm.dir. Avrupa denizlerinde yaşar, eti yenebilir ve çok lezzetlidir.

Çingene Yengeci (Çağanoz) veya Kıyı Yengeci: hemen hemen bütün denizlerin kıyılarında ve dere ağızlarında yaşayan bu yengeç çeşidinin uzunluğu 3-5 cm arasındadır. olta yemi olarak kullanılır.

Çalpara: Karapaksı ve bacakları tüylüdür. uzunluğu 3-5 cm. kadardır. Akdeniz’de yaşar.

Maia: genellikle deniz örümceği de denen bu yengeç çeşidinin karapaksının ve bacaklarının üstü küçük kum taneleri ve öbür deniz hayvanlarının kabuklarıyla kaplıdır.

Dev Japon Yengeci: Japon denizlerinde yaşar. uzunluğu 5 cm.yi bulur. yengeç türünün en büyük çeşididir.

Büyük Kıskaçlı Yengeç: bu yengecin kıskaçları vücuduna oranla çok büyük ve güçlüdür. yakaladığı avını kolay kolay bırakmaz.

Süngerli Yengeç: Kendisini düşmanlarından korumak ve avına kolayca yaklaşabilmek için bu yengeç, karapaksının üzerinde sürekli bir sünger taşır.

son olarak yengeçlerle ilgili ilginç bir notu da ekleyelim; yengeçler çok zehirli olan deniz güllerini yakalayıp sırtlarına koyarlar. böylece kendilerine zarar verebilecek yaratıkların kendilerine yaklaşmalarını önlerler. hatta bu hayvanları kıskaçlarının arasında bir tabanca gibi tutarak kendilerini düşmanlarından korurlar.

Son Yorum
  1. aKGÜL
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü