• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

1 Mayıs İşçi Bayramının Tarihçesi

1 Mayıs işçi bayramı dünyanın pek çok ülkesinde resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de ise 22 Nisan 2009 tarihinde kabul edilen yasa ile 1 mayıs resmi tatil  ilan edilmiştir. 

işçi bayramının ilk kıvılcımı 1 mayıs 1886 tarihinde Amerika’da başlamıştır. işçilerin günde 12 saatlik ağır çalışma koşulları karşısında günlük çalışma saatinin 8 saat olması talebiyle iş bıraktılar. Amerika’da bu işçi yürüyüşüne yarım milyon kadar büyük bir katılım oldu. üstelik bu gösterilerde siyah ve beyaz işçiler birlik oldu. dönemin koşulları dikkate alındığında ve zenci kesime uygulanan ayrımcılık düşünüldüğünde bu olayın halk arasındaki birlik, beraberlik açısından önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

bu gösteriler 1 mayıs’tan sonraki günlerde de devam etti ve 4 mayıs’ta tarihe Haymarket Olayı adıyla geçen kanlı olaylar yaşandı.

her ne kadar bundan sonra gösteriler yasalar yoluyla engellenmeye çalışıldıysa da 1889 yılına gelindiğinde Fransa’da 1 mayıs’ın birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmasına karar  verildi.

ülkemizde 1 mayıs resmi anlamda ilk kez 1923 yılında kutlanmıştır. ancak 1912 yılından beri işçi bayramı resmi olarak olmasa da ülkemizde kutlanmaktadır.

1925 yılında Şeyh Sait isyanının çıkması nedeniyle çıkarılan Takrir-i Sükun Kanunu işçi bayramının kutlanmasını da yasaklamıştı. 1976 yılına gelindiğinde ise uzun yıllardan sonra binlerce işçinin katılımıyla Taksim’de işçi bayramı kutlaması yapıldı. 1 mayıs 1977 işçi bayramı kutlamalarında ise tarihe “kanlı pazar” olarak geçen o elim hadiseler yaşandı. büyük bir katılımla Taksim Meydanı’nda yapılan kutlamalar sırasında göstericilerin üzerine açılan ateş sonucunda ve  izdiham nedeniyle ezilerek hayatını kaybedenler oldu. işçi bayramının yasal izinle Taksim’de kutlanması ancak 2010 yılında 140 bin kişinin katılımıyla gerçekleşebildi.

Son Yorum
  1. eben
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü