• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Keşanlı Ali Kimdir? Keşanlı Ali Destanı Hikayesi

Keşanlı Ali Destanı Haldun Taner tarafından kaleme alınan müzikal bir oyundur. ilk olarak 1964 yılında sahnelenen Türk tiyatrosunun temel taşlarından olan bu oyun daha sonra sinema ve televizyona da uyarlanmıştır. şu sıralar kanal D ekranlarında dizi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Cumhuriyetin ilk yıllarından Demokrat Parti dönemine kadarki süreçleri yalın bir dille eleştirel bir bakışla gülmece tarzında yorumlar. Oyun, birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca sergilenmiş, Avrupa’nın birçok şehrinde, Amerika’dan Lübnan’a birçok ülkede oynanarak, Türk Tiyatro tarihinde bir fenomen haline gelmiş ve halen güncelliğini yitirmemiştir

Keşanlı Ali Destanı Konusu:

Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen, yoksul insanların yaşadığı bir yerdir. Keşanlı Ali, Çamur İhsan’ı öldürmekten hapse düşmüştür ve hapisten bir kahraman olarak çıkagelir. Ali’nin iki dramı vardır: Birincisi, suçsuzdur; ikincisi, aşık olduğu Zilha, Çamur İhsan’ın yeğenidir ve ona düşmanca davranmaktadır. Muhtar seçilen Ali, Sineklidağ’da yeni bir düzen oluşturur ama yüreğiyle beyni arasında ciddi çatışma yaşamaktadır. Şef olarak toplumuna, insan olarak duyduğu aşka sorumludur.

Ali ‘Destan’ı kullanmaya karar vermiştir. Çünkü “Bu toplumda sessiz, sakin, efendi olursan her zaman dayak yer, ezilirsin. Ama terbiyesiz, güçlü, zalim, ne dediğini bilmeyen biri olursan, o zaman saygı görürsün”. Ali, hapiste bunu öğrenmiş ve yeni bir Ali’yi fark etmiştir.

Sinema ve Televizyonda Keşanlı Ali Destanı:

Oyun 1965 yılında Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlandı. bu siyah beyaz filmde Keşanlı Ali’yi Fikret Hakan, Zilha’yı ise Fatma Girik canlandırdı. Fatma Girik bu filmdeki rolü ile 1965 Antalya Altın Portakal Film festivalinde En iyi Kadın Oyuncu ödülünü alırken Fikret Hakan ise “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü almıştı. Atıf Yılmaz’ın en iyi yönetmen seçildiği şenlikte film de en iyi 2. film seçilmişti.

1988 yılında bu kez oyun Genco Erkal tarafından bir mini dizi olarak televizyona uyarlandı. (vikipedi)

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü