• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Aile İçi Şiddet Çocukları Nasıl Etkiler? Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerinde Bıraktığı Etkiler

Aile içi şiddet hiç şüphesiz çocuk psikolojisini son derece olumsuz yönde etkilemekte ve asla kapanmayan yaralar bırakmaktadır. o etkiler çocuk ne kadar büyürse büyüsün hayatında, bilinçaltında onu takip etmeye devam eder.
çocukluk döneminde fiziksel şiddet gören erişkinlerde, görülen etkiler sadece ruhsal sıkıntılarla sınırlı değil ne yazık ki. uzmanlar çocukluk döneminde şiddete maruz kalan ya da aile içi şiddete şahit olan yetişkinlerde kalp, karaciğer gibi hastalıklara fazlaca rastlandığını ayrıca psikiyatrik ilaç kullanımının da yaygın olduğunu belirtiyor.

Aile içinde mutsuzluk, huzursuzluk durumu yaşayan çocuklar aynı zamanda ihtiyacı olan ilgiyi göremiyor. fiziksel şiddete maruz kalan çocukların duygu durumunda ciddi anlamda karmaşa yaşanıyor. korku ve endişe içinde büyüyor ve kendine güvensiz bir birey olarak yetişiyor. çaresizlik, kendini zavallı gibi hissetme, kızgınlık, nefret… bu duygular çocuğun dünyasında iç içe geçiyor. tabi tüm bunlar bir araya geldiğinde bir depresyon hali kaçınılmaz oluyor.

aile içi şiddet gören çocuklar ayrıca toplumsal yaşamda kendilerine bir yer edinmekte de zorlanıyor. özgüven eksikliği, topluma adapte olamama, kendini ifade etme güçlüğü, insanlara duyulan güvensizlik, sosyal ilişkilerden kaçış, cinsiyetçilik gibi negatif durumlar ortaya çıkıyor.

aile içi şiddet gören çocuklarda görülen diğer olumsuz durumlar şöyle sıralanabilir;

-aşırı hırçınlık,

-isyankarlık,

-saldırganlık

-içine kapanıklık,

-okulda başarısızlık,

-somatik yakınma olarak adlandırılan ağrı şikayetleri, parmak emme, altını ıslatma sorunları

-kendi vücuduna zarar verme eğilimi

-yetişkinlik döneminde yüksek oranda alkol ve uyuşturucu kullanımı riski

Velhasıl hiçbir çocuk, hatta hiçbir insan şiddetin hiç bir türlüsünü hak etmez. siz siz olun aile içinde şiddeti çocuklarınıza yaşatmayın…

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü