• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Windows xp Hızlandırma Yöntemleri; Windows xp Nasıl Hızlandırılır?

Vistanın olduğu gibi Windows xp’yi hızlandırmanın da pek çok yöntemi var. bu ayarları uygulayarak xp’yi kolayca hızlandırmak mümkün. ancak öncelikle bilgisayarınızın başlat menüsünden çalıştıra girerek bu bölüme regedit dedikten sonra dosya menüsünden import ile şu anki ayarlarınızın yedeğini almanızı öneririz. zira yanlış bir ayar yapma durumunda eski ayarlarınıza dönmek için export’tan ayarları geri almanız gerekebilir. işte xp hızlandırma yolları ve diğer bir çok ipucu;
-Windows XP’yi Hızlı Kapatma: Regedit’e girerek burada HKEY_CURRENT_ USER/Control Panel/Desktop anahtarına gidin, ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.

-Prefetch’i Silin Hızlanın: Prefetch klasörünü ayda bir kez silmeniz xp’yi hızlandıracaktır. bunun için c:/windows/prefetch adresinden Prefetch klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

-Rahatsız edici konuşma balonlarını kaldırın:

 HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrenlVersion/Explorer/

Advanced Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu çalıştırın. Bu yeni öğeye isim olarak EnableBalloonTip yazın ve değerini de 0 olarak atayın. Windows XP yeniden başlatıldıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi artık çalışırken rahatsız edemezler.

-Bilgisayarı Yeniden Başlatmadan Windows XP Yeniden Başlasın:Windows XP’de yaptığınız bazı değişikliklerden sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerektiğini söyler ama bilgisayarı yeniden başlatıp zaman kaybetmeden sadece Windows XP’yi yeniden başlatmak istiyorsanız shutdown butonuna basarken shift tuşuna da basılı tutun, böylece bilgisayarı yeniden başlatmadan Windows XP’yi yeniden başlatmış oluyorsunuz.

 -Internet Explorer bileşenlerini yüklememek:gpedit.msc dosyasını açın. Ekrana gelen penceredeki Bilgisayar Yapılandırması / Yönetim Şablonları /Windows Bileşenleri / Internet Explorer başlığını aktif hale getirin. Burada bulunan Internet Explorer bileşenlerininOtomatik Yüklemesini devre dışı bırak öğesinin üzerine tıklandığında açılan pencere üzerindeki Etkin seçeneğini işaretleyerek etkinleştirebilirsiniz.

-Windows XP Mükemmel Hız:

 HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/PriorityControl anahtarına gidin, sağ tıklayıp new > DWORD value deyin isim olarak ta IRQ8Priority deyin ve değerini 1 yapın.

-Paylaşımları Bilgisayarımdan kaldırmak:

 HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/ CurrentVersion/

Explorer/MyComputer/NameSpace/DelegateFolders anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki

{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} ni silin.
-Shared Document’i Kaldırın:

 HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/ Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/

MyComputer/NameSpace/DelegateFolders, burada

{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee} anahtarını silin.

-Disk Temizleme’nin kendi kendine çalışmasına son:

 HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/

CurrentVersion/Explorer/MyComputer/cleanuppath anahtarı altında bulunan (Varsayılan) öğesine iki kere tıklayın. Dize Düzenle penceresindekiDeğer Verisi satırında bulunan %SystemRoot%/system32/cleanmgr.exe /D %c değerini silin..

-Düşük sabitdisk alanı mesajını engellemek: 

HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/

Policies/Explorer anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen nesne menüsündeki Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeye isim olarak NoLowDiskSpaceChecks girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini 1 olarak değiştirin.

Düzenli Internet Explorer update’lerini engellemek: gpedit.msc dosyasını açın.

bu penceredeki Bilgisayar Yapılandırması/Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer başlığını ve ardından, burada bulunan Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak seçeneğini aktif hale getirin.
-Windows XP’yi Hızdan Uçurun: Windows XP’nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, işte size ilaç olacak bir ayar. Regedit’e girip HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/PriorityControl anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp new > DWORD value deyin isim olarak ta IRQ8Priority deyin ve değerini 1 yapın.

Boot Dosyalarıyla Açılışı Hızlandırın:

 Regedit’e girip HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Dfrg/BootOptimizeFunction yazan yere gidin, burada Enable adındaki string anahtarı bulun ve değerini Y yapın. Bu açılış zamanını hızlandırmada yardım edecektir.

Başlat menüsüne kendi resminizi eklemek: XP, kurulum sonrasında her kullanıcı için ayrı bir resim atar. İsterseniz burada kendi resminizi de kullanabilirsiniz.

İPUCU: Eğer Başlat menüsündeki resme tıklayacak olursanız, aralarından seçebileceğiniz standart resimlerin bir listesi ekrana gelecektir. Öncelikle burada kullanmak istediğiniz resmin 48×48 piksel büyüklüğünde olmasına dikkat etmelisiniz. Resim üzerine tıklanması sonucunda açılan Kullanıcı Hesapları penceresindeki Daha çok resme gözat bağlantısına tıklayın ve kullanmak istediğiniz resme ait dosyayı seçin. Seçtiğiniz resim, bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra açılış ekranı ve Başlat menüsünde ekrana gelecektir.

-Windows XP açılış ekranını değiştirmek: Windows XP açılışında ekrana gelen resim size sıkıcı mı geliyor? Bunun yerine istediğiniz resmi kullanabilirsiniz. Bunun için üzerine tıklayarak BootXP aracını kurun ve çalıştırın. Ancak BootXP’nin Shareware versiyonunun çalıştırılması için Enter BootXP düğmesi ekrana gelene kadar bir süre beklemeniz gerekli. Sistem açılışında kullanmak istediğiniz resmi seçmek için Browse düğmesine tıklayın. Your Boot Screen penceresindeki resmi işaretleyin ve Set as your BootScreen düğmesine tıklayın. BootXP, otomatik olarak orijinal BOOT.INI dosyasının bir yedeğinin oluşturacak ve açılış yöneticisi ekranına işletim sisteminin orijinal hali ile açılmasını sağlayacak yeni bir öğe ekleyecektir. Bu sayede istediğiniz zaman eski ayarlarınızı geri yükleyebilir veya işletim sistemini normal ekranı ile çalıştırabilirsiniz. Daha sonra BootXP’yi kapatın, Windows XP’yi yeniden başlatın ve yeni açılış resminizin zevkini çıkartın.

DİKKAT! Açılış ekranı 640×480 piksel çözünürlükte olmalı, 16 renk kullanmalı ve BMP biçiminde kaydedilmek zorundadır. Get Boot Screen komutunu kullanarak internetten hazır açılış ekranları indirebilirsiniz.

-Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor: Windows XP’den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit’e girip HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop anahtarına gidin, burada PowerOffActive DWORD değerini bulun ve değerini 1 olarak değiştirin.

-Geri Dönüşüm Kutusu Olmasın: Geri Dönüşüm Kutusu’nu (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldırmak için, Regedit’e girin ve HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/

CurrentVersion/Explorer/Desktop/NameSpace anahtarına gidin, burada {645FF040-5081-101B-9F08-OOAA002F954E} anahtarını silin.

-Zip arşivlerinin tekrar dosya olarak kullanılması: Zip dosyalan Windows XP’ye kadar özel bir program yardımıyla açılıyordu. Arşiv dosyaları Windows XP ile beraber aniden özel bir klasör olarak karşımıza çıktılar.

İPUCU: Eğer Winzip ile çalışmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz. Başlat/Çalıştır komutunu çalıştırın ve Aç kutusuna regsvr32/u zipfldr.dll satırını girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bundan böyle Zip arşivleri tekrar dosya olarak işlem göreceklerdir. Şayet böyle çalışmaktan memnun kalmazsanız, regsvr32 zipfldr.dll komutunu kullanarak klasör moduna tekrar dönebilirsiniz.
Dosyaları nesne menüsünü kullanarak şifrelemek: Windows XP’nin NT Filesysteminin, yani dosya sistemi NTFS’in çok güvenli olduğu söylenebilir. Encrypted Filesystem (EFS/Şifrelenmiş Dosya Sistemi) ile verilerinizi şifre ile koruyabilirsiniz.

İPUCU: EFS, izinsiz kullanıcıların erişimlerini engellemek için tüm klasörü şifreler. İlgili komutu Nesne menüsüne ekleyerek söz konusu fonksiyondan tabii ki çok daha hızlı bir şekilde faydalanabilirsiniz. Bunun için, ilk olarak, Kayıt Defteri Düzenleyicisini çalıştırın ve HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/
Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced anahtarını aktif hale getirin. Farenin sağ düğmesiyle pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve Yeni/DWORD Değeri komutunu kullanarak EcnryptionContextMenu adında yeni bir öğe oluşturun. Daha sonra bu öğe üzerine iki kere tıklayarak değerini 1 olarak değiştirin. Bundan böyle klasörlerin Nesne menüsünde ekrana gelen yeni komutu kullanabilirsiniz.
DİKKAT! EFS kullanarak klasörleri şifrelemek için kesinlikle NTFS dosya sisteminin kullanılması gereklidir.
-XP güncellemelerini yerel disk üzerine kaydetmek: Güncellemeleri yerel disk üzerine kaydetmek mümkün.

http://v4.windowsupdate.microsoft.vom/tr/defa-ult.asp?corporate=true adresinde Corporate Edition güncellemelerini bulabilir ve bunları kaydedebilirsiniz.
-Windows XP’de NTFS: dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit’e girip HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/ Control/FileSystem anahtarına gidip NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve değerini 1 yapın.

-Açılış Süresini Kısaltın: NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde NTFS Checke yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komut satırına CHKNTFS/T:4 yazmanız yeterli böylece AUTOCHK süresi 4 saniye olacaktır.

-Sabit Disk Performansını Artırın: Eğer Windows XP’de NTFS kullanıyorsanız  diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Master File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğin bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. Eğer yüzdeyi bu değere çıkarmak istiyorsanız Regedit’e girip HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet /Control/FileSystem anahtarına gidin, sağ tıklayıp new > DWORD value deyip yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak NtfsMftZoneReservation verin, değer olarak 2 yazın ( 1=12,5% , 2=25%)

-XP’nin hızlı kapatılması: Başlat-Çalıştır-Aç satırına regedit yaz sonra:

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarına ulaş. Pencerini sağındaki alanda WaitToKillServiceTimeout sağ tıkla ve değiştir
değeri 20000′den 200 yap.
-Son kullanılan belgeler listesinin silinmesi: Başlat-Çalıştır regedit yaz

HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Policies Explorer anahtarına ulaşın ve ekranda sağ tıkla yeni DWORD değeri yap değerin adı NoRecentDocsHistory olarak yap.Ardından üzerine tıklayarak kısıtlamayı açmak için 1 değerini gir yok ben belgeler geçmişini istiyom diyosan 0 değerini gir.Yeniden başlat..
-Bellek perfonmansının arttırılması: Başlat-Çalıştır regedit.Kayıt defterinde;

HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management anahtarına ulaş;
a)DisablePagingExecutive üzerine çift tıkla ondalık tabanında 1 değerini gir.
b)LargeSystemCache üzerine çift tıkla ondalık tabanda 1 gir.
c)Orada yeni bir DWORD değeri oluştur IOPageLockLimit olarak adlandır ve değeri ondalık sistemde hangi rami kullanıyosan 128MB için 4000,256 MB için 10000,512MB ve daha yukarısı için 40000 değerini girin.
Yeniden başlat.
– %20 internet hızı artışı: Windows xp professional %80 internet hızını kullanmanıza izin veriyor İnternetinizin hızını % 20 arttırabilmek için

Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >TAMAM
(önceki bant genişlik ise=20)

-Başlangıçtaki Gereksiz Programlar: Bilgisayarınız açılırken çok sayıda program da otomatik olarak kendini çalıştırıyor olabilir. Bu kesinlikle açılış süresini doğrudan etkiler. Daha çabuk açılan bir XP için şunları yapabilirsiniz;

* Başlat menüsünden Çalıştır bölümüne msconfig yazın
* Açılan pencerede Başlangıç sekmesine gidin ve burada gereksiz olduğuna inandığınız programları pasif hale getirin. (Bazı programlar sistem için gerekli olabilir.)

-DMA’yı Aktif etmek: Direct Memory Access (DMA) aktif olduğunda daha etkin bir sistem kullanımını sağlamanız mümkün. Bunun için;

* Bilgisayarım’a sağ tıklayıp Özellikler’i seçin.
* Donanım sekmesinden Aygıt Yöneticisi’ne girin.
* IDE/ATAPI denetleyicilerine çift tıklayın.
* Birinci ve ikinci IDE kanallarının her birine ayrı ayrı çift tıklayıp Gelişmiş Ayarlar sekmesine geçin ve DMA seçeneğinin seçili olup olmadığını kontrol edin. Değilse seçin ve Tamam ile kapatın.

-Disk Temizlemeyi Kullanın: Bilgisayarım’a girip sabit diskinize sağ tıklayın ve Özelliklerden temizlemeyi seçin. İşlem bitiğinde silinecek dosyalar, sıkıştırılacak olanlar ve kategoriler listelenecektir. İşinize yaramayanları seçip temizleyin. Bunu dönem dönem yapmak işlemlerinize de sürat kazandıracaktır.

-Gereksiz Fontlardan Kurtulun: Genellikle C:WINDOWSFonts klasörü altında bilgisayarınıza yüklü olan yazı tipleri yer alır. Ne kadar çok font, o kadar ağırlaşacak bir sistem anlamına gelir. Özellikle de Photoshop gibi resim editörlerinin açılışını yavaşlatan bu yazı tiplerinden işinize yaramayanları sistemden kaldırarak daha süratli bir XP’ye sahip olabilirsiniz. Yapmanız gereken ilgili klasöre gidip istemediğiniz fontları silmek.

-SP3 Kurun: Her ne kadar bir ipucu olarak görülmese de çoğu kullanıcı, yeni servis paketinin sistemi hızlandırıcı etkilerinden haberdar değil. Microsoft’un web sitesi üzerinden XP Service Pack 3′ü kurarak sistem performansında önemli ölçüde bir iyileştirme yaşatabilirsiniz.uzmanportal

Son Yorumlar
  1. misafir
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. super xp
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  3. taytay
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü