• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Avukatlıktan Hakim ve Savcılığa Geçmek İçin Yaş Sınırı 45 Oldu

Yargı hizmetlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için yeni bir reform paketi Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yürürlüğe girdi. Düzenlemede avukatlıktan hakim ve savcılığa geçme yaşı 35’ten 45’e yükseltildi. diğer düzenlemeler şöyle;

-adli tatil 36 günden 41 güne çıkarıldı.  adli tatil 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona erecek. Adli yıl bütün yargı kurumlarında 1 Eylül’de başlayacak.

– HSYK yurtdışına hâkim ve savcı gönderebilecek.

-Danıştay’daki idarî yapılanma Yargıtay’a paralel olacak.

-Cezaevindeki hükümlü ve tutuklular, artık birinci derece yakınlarının yanı sıra kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader veya baldızın ölümü halinde de cenazeye katılabilecek.

Yargıtay ve Danıştay başkanı, başsavcısı seçilebilmek için gerekli 8 yıllık üyelik yapma şartı 4 yıla; başkan vekili ve daire başkanı seçilebilmek için gerekli 6 yıllık süre ise 3 yıla indirildi.

Daire ve üye sayısı artan Danıştay’ın karar organlarının daha işler hale getirilmesi ve karar alma sürecinin verimliliğin artırılması amacıyla Yargıtay’dakine benzer şekilde başkanlık kurulu oluşturuldu. Değişikliğe göre, başkanlık kurulu, Danıştay başkanı, üçü daire başkanı, üçü Danıştay üyesi olmak üzere 6 asıl, dört yedek üyeden oluşacak. Başkanlık kurulu, Danıştay üyelerinin görev yerlerini belirleyecek. Tetkik hâkimlerinin çalışacakları daireleri, kurulları ve görecekleri işleri tespit edecek.

hâkim ve savcı adaylarının 2 yıl olan staj süresi geçici olarak 5 yıl süreyle 1 yıla indirildi. HSYK Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kurul müfettişliği ve adalet müfettişliğine yönelik talebi artırmak amacıyla meslekte fiilen 8 yıl çalışma şartı 5 yıl olarak değiştirildi. memurlar.net

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü