• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Malkoçoğlu Kimdir? Hangi Dönemde Yaşamıştır?

Malkoçoğlu ailesi Osmanlı Devleti’nde Yıldırım Bayezid, Fatih Sultan Mehmed, Sultan II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman zamanlarında yaşamıştır. Tarihe çok önemli hizmet ve kahramanlıları kaydedilen Malkoçoğlu ailesinin atası Malkoç Bey 1396 tarihinde haçlılarla Osmanlı devleti arasında gerçekleşen Niğbolu Savaşı’nın kazanılmasına büyük katkı sağlamıştır. Malkoç Bey Sultan I. Murat ve Yıldırım Bayezid zamanında yaşamış bir kahraman komutandır.  Hamidoğlu Malkoç olarak da bilinen Malkoç Bey’in Hamidoğulları Beyliğinin komutanlarından olduğu, Hamidoğullarının Osmanlı Devletine ilhakıyla Osmanlı devletine hizmete devam eden beylerden olduğu düşünülmektedir.
Malkoçoğlu Mustafa Bey ise Malkoç Bey’in iki oğlundan biridir. İlk olarak 1389 yılında 1.Kosova savaşında babası Malkoç bey ile birlikte düşmana karşı savaşmıştır.
Malkoçoğlu Mehmet Bey, Malkoç Bey’in diğer oğludur. Rumeli‘nin fethinde babası Malkoç Bey ile beraber görev yaptığı düşünülmektedir.
Malkoçoğlu Hamza Bey Malkoçoğlu Mustafa Bey’in oğludur. Fatih Sultan Mehmet döneminde Niğbolu sancakbeyi olarak görev yapmıştır.
Malkoçoğlu Bali Bey, Malkoçoğlu Hamza Bey’in oğludur. Fatih Sultan Mehmed Han’ın kurdurmuş olduğu, Enderun-ı Hümayün adlı Saray Üniversitesinde yetişen meşhur akıncı beyidir.
Malkoçoğlu Turali Bey, Silistre sancakbeyi olarak görev yapmış, 1514 yılında Çaldıran Savaşı’nda bizzat Şah İsmail tarafından şehit edilmiştir.
Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey, 1495‘de doğmuş olup Kanuni Sultan Süleyman‘ın yaşıtıdır. II. Bayezitin kızı Aynişah sultanın kızıyla evlenmiştir . 1521 yılında Belgrad‘ın fethinde görev yapmıştır. Daha sonra Belgrad sancakbeyi ve Bosna Beylerbeyi olmuş, 1526 yılında Mohaç Savaşı‘nda çok üstün başarılar göstermiştir. daha sonra vezir olmuş, 1548 yılında vefat etmiştir.
Yahyapaşazade Malkoçoğlu Mehmet Bey, 1563 yılında Kanuni’nin Zigetvar seferinde Gyula kalesini fethetmekle görevli Pertev Paşa ile beraber 59 günde kaleyi teslim aldı. Aynı yıl Babofça kalesini fethetti. 1567 yılında Lala Mustafa Paşa ile beraber Yemen‘de savaştı. 1570 yılında Kıbrıs‘ın fethinde Magosa kuşatmasında vurularak şehit oldu.
Gazi Kızan Mehmet Paşa, Malkoçoğlu Damat Yahya Paşa’nın oğludur. Kanuni Sultan Süleyman’ın halasının oğludur. 1526‘da Mohaç alaybeyi, 1527′de Semendire sancakbeyi, ve aynı yıl Belgrad sancakbeyi oldu. 1529‘da 1. Viyana Kuşatmasında Bavyera‘nın merkezi Regensburg ve Morova‘nın başkenti Brünn’ü fiilen zaptetti. Çekoslavakya bölgesini işgal etti. 1530‘da Andrea Doria‘nın işgal ettiği Mora‘daki Koron kalesini geri aldı. Aynı yıl Budin’i kuşatan Alman mareşalini yendi. 1531 yılında Avusturya akınında 15.000 esirle geri geldi. Peç‘i Almanlardan geri aldı. 1535‘de tekrar Semendire sancakbeyi oldu ve 8 yıl görev yaptı. 1537 yılında Vertizo Savaşı’nda 45.000 kişilik Alman ordusunu imha etti. Bu zaferde kardeşi Yahyapaşazade Malkoçoğlu Ahmet Bey ile oğlu Şifalı Arslan Paşa da vardı. 1538‘de Boğdan seferine katıldı. 1541′de Budin seferine katıldı. 1543′de ölen abisi Koca Bali Paşa’nın yerine üçüncü Budin Beylerbeyi oldu. 4.5 yıl görevde kaldı. 1566 yılında Budin’de vefat etti.
Yahyapaşazade Malkoçoğlu Ahmet Bey Malkoçoğlu Damat Yahya Paşa’nın oğludur. İnebahtı sancakbeyi olarak bilinir. 1537 yılında Vertizo Savaşı‘na katıldı. 1543′de Belgrad sancakbeyi oldu.
Şifalı Arslan Paşa, Yahyapaşazade Malkoçoğlu Mehmet Bey’in oğulları Arslan Bey ve Derviş Bey olarak bilinmektedir.1537 yılında Vertizo Savaşı’na katıldı. 1537′de Pojega sancakbeyi oldu. 1565‘de Budin’in ondördüncü beylerbeyi oldu. 1566 yılında Sokollu Mehmet Paşa‘nın entrikalarıyla idam edildi. Ömer Seyfettin’in Kütük adlı hikayesinde anlattığı Arslan bey bu kişidir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü