• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Çizgiler ve Noktalar; Mors Alfabesi Nedir? Kim İcat Etmiştir?

Mors alfabesi Amerikalı ressam ve fizikçi Samuel Morse(1791-1872) tarafından icat edilmiş telgraf haberleşme sistemidir.

Samuel Morse, resim eğitimi gördükten sonra New York’ta bir güzel sanatlar okulu açmıştı. Telgraf düşüncesi aklına bir rastlantı sonucu geliverdi.

Morse, bilimsel ve mekanik konularla hep ilgiliydi. Ama 1832’de gemiyle Avrupa’dan dönerken tanıştığı bir bilginden elektrik konusunda dinledikleri merakını kamçıladı ve telgrafı tasarlamasına yol açtı.

Hiç bir bilimsel ve maddi yardım görmeksizin birkaç yıl içinde aletini geliştirdi: bu alet uzun ve kısa elektrik akımları gönderilmesini sağlayan bir akım kaynağına bağlanmış bir manipülatördü; gönderilen akımlar elektromıknatıslı bir alıcı aracılığıyla bir şeride çizgi ve nokta olarak kaydediliyordu. böylece özel bir alfabe sayesinde mesajlar alınıp verilebilecekti.

Bu icat Ameriakn Hükümeti tarafından ilgisizlikle karşılandı. on iki yıl süren girişimlerden sonra Morse, ancak 1843 yılında Washington ile Baltimore arasında ilk elektrikli telgraf hattını kurabilecek krediyi sağladı ve sonradan bu sistem bütün Avrupa tarafından benimsendi.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü