• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Öğretmenler ve diğer memurlar mesai saatleri dışında başka bir iş icra edebilirler mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesi şöyle; Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).

Anayasa mahkemesinin doktorlarla ilgili olan Tam Gün Yasası’nın bazı hükümlerini iptal etmesiyle doktorların muayenehane açması önündeki engel ortadan kalktı. Buna göre hem üniversitedeki tıp hocaları hem de 1219 sayılı yasaya göre devlet hastanelerinde çalışan doktorların da muayenehane açma veya açmış olanları sürdürme hakkı devam etmektedir.

Peki ya öğretmenler ve diğer memurlar mesai saatleri dışında başka bir iş icra edemezler mi? 657 sayılı devlet memurları kanununa göre memurların tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmaları yasak. Bu maddeden yola çıkarak, örneğin öğretmenlerin özel dersanelerde çalışması ya da özel ders vermesi yasak. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şu: Maddede “serbest meslek yapmak” ile ilgili bir yasak yer almıyor. Dolayısıyla öğretmen ve memurlar da mesai saatleri dışında serbest olarak mesleklerini yapabilecekleri sonucu çıkarılması mümkün fakat uygulamada böyle bir duruma izin verilmiyor.

Bu konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi eski Genel Sekreteri Bülent Serim şunları söylüyor;
“28. madde ticari faaliyetleri yasakladığına; Devlet Memurları Kanunu’nun 87. maddesinde, ‘ikinci görev yasağı’ olarak getirilen kural, çalışma saatleri dışında mesleği serbest olarak yapmaya engel bulunmadığına ve bu kanunda başka bir yasak olmadığına göre meslek sahibi olan memurların mesleklerini çalışma saatleri dışında yapmaları olanaklı görülmektedir”

Son Yorum
  1. Anonim
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü